Takiej wersji frytek na pewno jeszcze nie jedliście. Oto french fries… na słodko

Martyna Pstrąg-Jaworska
Chrupiące i rumiane na wierzchu, wewnątrz aromatyczny i miękki środek, pachnący... szarlotką! Oto słodka wersja french fries, dania, które kochają wszystkie dzieciaki. Zaskocz je i zrób im frytki z jabłek na słodko.
Frytki na słodko? Nie z batata, tylko z... jabłek! Taką wersję pokocha każdy, kto lubi też tradycyjne frytki. Unsplash
Owocowa przekąska w słodkiej posypce to świetny pomysł na deser czy podwieczorek w trochę innej formie niż tradycyjny, najbardziej znany posiłek świata. Możesz je przygotować sobie, gdy masz chęć na coś słodkiego i mniej zdrowego, ale proponujemy je szczególnie jako przekąskę dla dzieci – znasz dziecko, które nie uwielbia tradycyjnej wersji frytek z ziemniaka? Taką pokochają równie mocno; chrupiące jabłuszka, pachnące aromatyczną szarlotką, pycha!

Słodkie frytki z jabłek – przepis


Do przygotowania jabłkowej przekąski potrzebne ci będą: Jeśli chodzi o jabłka, musi być to odmiana naprawdę twarda, by nie rozpadły się podczas smażenia. Najlepsze będą: rubin, kosztele, reneta, szampion, red prince.

Przygotowanie frytek z jabłek – przepis

W rondelku lub garnku rozgrzej większą porcję oleju, tak jak do smażenia na głębokim tłuszczu tradycyjnych frytek z ziemniaków. Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ w "łódeczki" czy paski przypominające frytki. Obtocz je dokładnie w budyniowym proszku lub mące kukurydzianej, by stworzyć na jabłkach panierkę.


Wrzucaj jabłka partiami do nagrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor przez około 4 minuty. Po wyjęciu odsącz je na papierowym ręczniku, a następnie obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie jogurtu naturalnego lub serka waniliowego do maczania frytek.