Takiej wersji frytek na pewno jeszcze nie jedliście. Oto french fries… na słodko
Chrupiące i rumiane na wierzchu, wewnątrz aromatyczny i miękki środek, pachnący... szarlotką! Oto słodka wersja french fries, dania, które kochają wszystkie dzieciaki. Zaskocz je i zrób im frytki z jabłek na słodko.
Słodkie frytki z jabłek – przepis
Do przygotowania jabłkowej przekąski potrzebne ci będą:
- 4 twarde jabłka
- 2 opakowania budyniu waniliowego ewentualnie mąka kukurydziana
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
- olej rzepakowy do smażenia
- jogurt naturalny lub serek waniliowy
Przygotowanie frytek z jabłek – przepis
W rondelku lub garnku rozgrzej większą porcję oleju, tak jak do smażenia na głębokim tłuszczu tradycyjnych frytek z ziemniaków. Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ w "łódeczki" czy paski przypominające frytki. Obtocz je dokładnie w budyniowym proszku lub mące kukurydzianej, by stworzyć na jabłkach panierkę.Wrzucaj jabłka partiami do nagrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor przez około 4 minuty. Po wyjęciu odsącz je na papierowym ręczniku, a następnie obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie jogurtu naturalnego lub serka waniliowego do maczania frytek.
Może cię zainteresować także: Po te kultowe frytki ustawiają się kolejki. Znamy sekret ich smaku i podpowiadamy, jak je zrobić