Szacuje się, że w ciągu całego dnia McDonald’s sprzedaje 4 mln kg frytek na świecie. Każdy, kto jadł te kultowe frytki, doskonale wie, że są jedyne w swoim rodzaju. Różnią się od tych z innych sieciówek gastronomicznych i nie tak łatwo podrobić je w domu. My znamy sekret, jak przygotować je samemu.
Jak przygotować frytki a'la McDonald's w domu? Nie jest to proste, bo do ich przyrządzenia firma wykorzystuje specjalne maszyny, a nad kilkuetapową produkcją pracuje wiele osób. Specjalna technika pozwala uzyskać tzw. naturalny aromat wołowiny w procesie hydrolizowania pszenicy i mleka.
Niemniej są specjalne domowe sposoby na to, by przygotować domowej roboty frytki jak z McDonald's. Gastronomia przyrządza je z ziemniaków Russet Burbank i Shepody bez GMO, więc warto zapatrzyć się w odpowiednie warzywa, przynajmniej ze sprawdzonej plantacji.
Moczenie frytek w solance
Aby uzyskać smak frytek zbliżony do tych z McDonald's najważniejszy jest sposób obróbki. Po skrojeniu frytek na 1-centymetrowe paski należy je przed smażeniem zamoczyć w tzw. solance i odstawić do lodówki na 2h lub całą noc. Po upływie tego czasu solankę można wylać, a frytki opłukać w zimnej wodzie i solidnie odsączyć np. ręcznikiem kuchennym.
Solanka na 2 kg ziemniaków powinna składać się z 8 szklanek zimnej wody, 120 mln syropu glukozowo-fruktozowego, 3 łyżeczek soli i 1 łyżeczki białego octu.
Sekret smażenia frytek jak z McDonald's
Kolejny etap to smażenie. Gastronomia smaży frytki 2 razy i używa do tego aż 4 rodzajów oleju — sojowego, uwodornionego soi, rzepakowego i kukurydzianego. W domowej wersji frytek z maka można użyć dwóch różnych rodzajów tłuszczu – rzepakowego do 1 rundy smażenia (1 litr) i sojowego do 2 rundy (1/2 litra).
Pierwsze smażenie powinno trwać 5 minut. Po tym czasie trzeba wyciągnąć miękkie jeszcze frytki na ręcznik kuchenny. Dolać do garnka z olejem rzepakowym olej sojowy i ponownie włożyć frytki do smażenia tym razem w wyższej temperaturze. Wyciągnąć domowe frytki a'la McDonald's w momencie, gdy zrobią się złociste i chrupiące, a następnie odsączyć. Podawać natychmiast – posolone.