
MATERIAŁ REKLAMOWY
Miska parującej zupy, w której pływa wiele różnokolorowych składników roślinnego pochodzenia, potrafi zdziałać cuda. Można nią nie tylko się nasycić, ale także rozgrzać, nie wspominając już o solidnym zastrzyku energii i składników odżywczych. Tylko jak znaleźć najpotrzebniejsze "surowce" na taki wywar z jarzyn?
Zdecydowanie dobrym pomysłem będzie skorzystanie z szerokiej oferty mrożonych warzyw. Oczywiście, na targach i w sklepach można znaleźć różne składniki na wagę, ale nie dotyczy to nowalijek, czyli świeżych i młodych warzyw, które są dostępne wczesną wiosną. Przykładami są młoda marchew, natka pietruszki, botwinka czy koperek.
W zamrożonej formie możemy zatem cieszyć się smakami wielu warzyw przez cały rok, a co za tym idzie, czerpać pełnymi garściami z ich cennych wartości odżywczych i zdrowotnych. Jednym z producentów, który od wielu lat zapewnia nam całoroczny dostęp do zup warzywnych, jest Hortex. Polska marka proponuje szeroki wybór mrożonych zup.
Oryginalne kompozycje pysznych zup Hortex to propozycja na wartościowy i smaczny posiłek, zwłaszcza na obiad czy kolację. I na dodatek "szybki", ponieważ każdą z tych mrożonych mieszanek warzywnych na zupę można z łatwością przygotować – zamienić w gotowe do jedzenia danie – w 10-15 minut.
Doskonała będzie zupa z fasolką szparagową żółtą, w której naturalnym składzie znajdziemy też kawałki ziemniaka, marchwi i pietruszki. Strączki fasolki to źródło m.in. wapnia, żelaza, potasu, magnezu, błonnika, antyoksydantów, witamin A, C i K oraz witamin z grupy B, więc taka zupa to idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek.
Kolejna nowalijkowa propozycja Hortex na lekki obiad w chłodne dni to zupa botwinka. Jej warzywny skład tworzą młode buraki, liście botwiny, czyli odmiany buraka ćwikłowego, od których pochodzi jej nazwa, a także marchewka, ziemniaki, cebula i koperek. Botwina jest lekkostrawna, odkwasza organizm oraz stanowi skarb witamin i minerałów.
Spośród zupowych produktów Hortex strzałem w dziesiątkę będzie na pewno zupa jesienno-zimowa. Już sama nazwa podpowiada, że to smaczne rozwiązanie dla tych kulinarnych entuzjastów, którzy poszukują czegoś ciepłego i sycącego. W opakowaniu mieszanka skrywa: marchew, kalafior, fasolkę szparagową zieloną, brukselkę, seler i por.
W asortymencie Hortex możemy jeszcze znaleźć takie zupy jak: jarzynowa, fasolowa, ogórkowa z koperkiem, z kiszonej kapusty, prezydencka (z kapustą białą, pomidorem, selerem, papryką, cebulką i porem), grochówka, pieczarkowa, królewska, barszcz ukraiński, kalafiorowa z koperkiem, wiosenna 9-składnikowa, grzybowa i borowikowa.
Każdą z nich można potraktować jako samodzielne danie obiadowe, ale aż prosi się, by połączyć je z jakimiś dodatkami kulinarnymi i wykorzystać do urozmaicenia swojej codziennej kuchni. Przykładowo, z zupy z fasolką szparagową żółtą można wyczarować przepyszne curry, którego przepis znajdziecie poniżej.
Żółte curry z zupą z fasolki i ryżem
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Przygotowanie:
1. W głębokiej patelni podsmażamy na oleju sezamowym cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy opakowanie zupy fasolowej i pastę curry. Zalewamy mlekiem kokosowym i 200 ml wody.
2. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, co kilka minut mieszając. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
3. Curry podajemy z ryżem jaśminowym, posypane sezamem i świeżym szczypiorkiem.
Z kolei Botwinka Hortex, która zapewnia naturalny i domowy smak, będzie wręcz idealna do podania na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub jajka. A jeśli mamy nieco więcej czasu i energii do działania, dostarczy nam "surowca" do wytrawnej tarty, wypieku z ciasta krucho-drożdżowego posypanego startym serem i wypełnionego po brzegi właśnie botwinką.
Wszystko to sprawia, że zupy Hortex można śmiało zaliczyć do grona produktów spożywczych typu must have w domowej lodówce z zamrażalką o każdej porze roku. Tym bardziej że tworzą one kompozycję najwyższej jakości warzyw zachowujących pełnię smaku i aromatu, ich przygotowanie to kwestia kilku chwil, a ponadto można stosunkowo łatwo przyrządzić z nich rozmaite dania alternatywne.