Często zdobi ogrody, za rzadko stoły. Jarzębina - polski superfood, który warto polubić

Marta Lewandowska
Czerwone korale na dobre zagościły na jarzębinowych krzewach. Dekorują nasze ogrody, chętnie przynosimy je do domu, aby zdobiły wnętrza. Jednak czy wiecie, że te czerwone kuleczki są szalenie zdrowe i naprawdę pyszne? Ale nie na surowo! Zróbmy z nich konfiturę.
Jarzębina jest równie zdrowa, jak żurawina, a do tego na wyciągnięcie ręki. Warto ją zbierać i wykorzystywać w kuchni. Fot. 123RF

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Składniki konfitury z owoców jarzębiny

Jak przygotować konfiturę z jarzębiny

Owoce oddzielamy od gałązek i na miseczce zalewamy wodą, pozbywamy się wszystkich zanieczyszczeń, a następnie przekładamy na durszlak i ponownie opłukujemy. Po odsączeniu przekładamy owoce jarzębiny do garnka z grubym dnem i dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy około 15 min na niewielkiej mocy palnika. Dodajemy cukier. W czasie smażenia usuwamy z garnka pianę, która powstaje na wierzchu.


Staramy się mieszać, potrząsając garnkiem, aby jarzębinowe kuleczki się nie rozpadły. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy do garnka obrane i drobno pokrojone jabłka. Smażymy chwilę, aż jabłka się rozpadną i zdejmujemy garnek z kuchenki. Odstawiamy na kilka godzin, aby konfitura z jarzębiny ostygła. Po czym znów podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć. Znowu studzimy.

Czynność podgrzewania i studzenia jarzębinowej konfitury powtarzamy co najmniej cztery razy. Jednak staramy się nie mieszać intensywnie, aby nie uszkodzić jarzębiny. Gorącą konfiturę przekładamy do niewielkich słoiczków. Świetnie pasuje do herbaty, mięs i serów, z powodzeniem zastąpi w tej roli kosztowną żurawinę.

Dlaczego warto robić przetwory z jarzębiny

Jarzębina, choć w polskich domach wykorzystywana głównie do celów dekoracyjnych jest bardzo bogata w witaminę C i A, a także garbniki. Świetnie zapobiega infekcjom i wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami. Jarzębina, podobnie jak żurawina wspomaga także pracę układu moczowego. Wspiera też pracę układu pokarmowego i pomaga na przewlekłe biegunki.

Na surowo
owoce jarzębiny nie są smaczne, charakteryzuje je cierpko-kwaśny smak, jednak świetnie sprawdzają się w przetworach. Do konfitury, zamiast kwaśnych jabłek można użyć także słodkich gruszek, które sprawiają, że finalny produkt jest słodszy i bardziej kremowy.

Z owoców jarzębiny można zrobić także nalewkę, sok do herbaty czy mus. W niektórych źródłach eksperci podają, aby przed przetwarzaniem jarzębinę zamrozić. Ale równie dobrze można zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Wybierzmy jednak uważnie miejsce zbiorów, z dala od ruchliwych ulic i upraw przemysłowych.