Można też go przygotować w wersji, którą tutaj proponujemy – kawałki pigwowca zasypane cukrem, z których wytworzy się syrop z pigwowca, idealny do
zimowej herbaty. Rozgrzewa,
wspiera odporność, a jako dodatek do herbaty przypomina nieco
cytrynę – nadaje naparowi jasnego koloru i kwaśnego posmaku.
Syrop z pigwowca – przepis
Do przygotowania syropu z pigwowca, będziesz potrzebować:
1 kg owoców pigwowca
1 kg cukru
Jak przygotować pigwowca do herbaty
Przygotowanie pigwy wymaga nieco czasu, ale późniejszy syrop własnej roboty w herbacie wynagradza cały trud. Najwięcej czasu zajmuje samo przygotowanie owoców – musisz je dokładnie umyć, odsączyć na sitku, a następnie pokroić na ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne – wyglądają jak w jabłkach, tylko są trochę mniejsze (a sam owoc sporo twardszy).