
W połowie września rozpoczyna się sezon na pigwowca. Jest bogatym źródłem witaminy C, więc warto go używać w swojej kuchni szczególnie jesienią, gdy dookoła mnóstwo okazji do zachorowania. Pigwowiec do herbaty to dodatek, który może zastąpić cytrynę i jeszcze bardziej wspomóc odporność.
Pigwowiec to źródło witaminy C
Pigwowiec ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, przede wszystkim ogromną zawartość witaminy C. Nie jest jednak owocem, który można spożywać na surowo – najlepiej przygotować z niego przetwory, które będzie można używać późną jesienią i zimą, takie jak sok czy dżem z pigwowca.Syrop z pigwowca – przepis
Do przygotowania syropu z pigwowca, będziesz potrzebować:Jak przygotować pigwowca do herbaty
Przygotowanie pigwy wymaga nieco czasu, ale późniejszy syrop własnej roboty w herbacie wynagradza cały trud. Najwięcej czasu zajmuje samo przygotowanie owoców – musisz je dokładnie umyć, odsączyć na sitku, a następnie pokroić na ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne – wyglądają jak w jabłkach, tylko są trochę mniejsze (a sam owoc sporo twardszy).Może cię zainteresować także: Zamiast łykać witaminy, wypij to. 10 pysznych soków, które wzmocnią odporność przed zimą