Pieprz cayenne dodajemy nie tylko do zup i potraw mięsnych, warto niewielką szczyptę dodać także do jogurtu czy
deseru czekoladowego. Kazeina zawarta w nabiale sprawia, że smak cayenne nie jest tak drażniący.
8. Czarny pieprz
Nie bez powodu przed wiekami nazywano go
czarnym złotem. Warto wiedzieć, że poza oczywistymi walorami smakowymi "zwykły" czarny pieprz ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Rozgrzewa i osusza organizm z nadmiaru śluzu, który powstaje w czasie infekcji.
9. Goździki
Zawierają eugenol, który działa nie tylko antywirusowo i antybakterynie, ale też wzmacnia odporność. Dodatkowo goździki mają
działanie przeciwbólowe i antyseptyczne, dlatego poleca się ssanie ich, kiedy zaczyna nas boleć gardło. Goździki można dodać do herbaty, pokruszone do Owsianki czy zupy. Idealnie sprawdzają się też jako składnik
kompotu wiśniowego czy śliwowego.
10. Czosnek
Czosnek w zasadzie każdy z nas powinien jeść codziennie, przynajmniej jeden ząbek. Ten naturalny antybiotyk nie tylko podnosi odporność i pomaga dojść do siebie, kiedy infekcja zaczyna się panoszyć w naszym domu, ale też poprawia krążenie i osusza organizm.