Polacy pokochali zakwas z buraka! Zdradzamy szybki przepis na eliksir młodości i zdrowia

Martyna Pstrąg-Jaworska
Sok z buraka czy raczej zakwas buraczany to witaminowy zastrzyk energii i odporności. Wypijaj codziennie jego jedną szklankę, już po kilku dnia zobaczysz spektakularne efekty: pozytywnie wpływa na urodę i zdrowie.
Zakwas z buraka ma mnóstwo zdrowotnych właściwości i świetnie wpływa na urodę i odporność. Jego przygotowanie jest banalne. archiwum prywatne
Zakwas buraczany to eliksir zdrowia. Sok z kiszonego buraka to najzdrowszy napój świata – wspomaga odporność, pozytywnie wpływa na samopoczucie i ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zawiera bogactwo cennych bakterii, witamin (szczególnie dużo wit. C), antyoksydantów, które spowalniają starzenie się. A do tego poprawia perystaltykę jelit i wygląd cery!

To nie wszystko. Zakwas z buraków działa pozytywnie na mikroflorę jelitową, ma dużą zawartość żelaza, więc jest polecany przy anemii, a także obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo mówi się, że sok z buraka zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca czy nowotwory.

Zakwas z buraka – przepis

W sklepach z ekologiczną żywnością, a w ostatnim czasie prawie w każdym markecie, można kupić gotowy zakwas z buraka. W szklanych butelkach kupisz go w każdej ilości (zwracaj tylko uwagę na skład), ale równie dobrze możesz go przygotować samodzielnie. By zrobić zakwas buraczany, będziesz potrzebować:

Zakwas buraczany – jak przygotować


Pamiętaj, że do zakwasu potrzebne są buraki najwyższej jakości – najlepiej mieć je z własnego ogródka albo od kogoś zaprzyjaźnionego, kto hoduje warzywa bez zbędnych nawozów itp. Buraki obierz ze skórki jak najcieniej się da i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój obrane warzywa w grubą kostkę i obierz czosnek. Następnie rozgnieć ząbki czosnku boczną stroną noża - dzięki temu puści swój drogocenny sok z czosnku. W garnku podgrzej 2 szklanki wody i dodaj do niej sól, zamieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia kryształków – tak powstała solanka.


Do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra (lub większego) wsyp na dno wszystkie przyprawy, a następnie na wierzchu ułóż pokrojone buraki. Całość zalej przygotowaną i ostudzoną solanką – buraki powinny być całkowicie przykryte płynem, ale jeśli nadal wystają, dolej nieco wody. Przykryj słoik nakrętką, ale nie zakręcaj jej lub zrób to tylko lekko, by gazy zbierające się na początku fermentacji w mogły swobodnie uchodzić ze słoika.

Tak przygotowany słoik odstaw w suche, ciemnie i chłodne miejsce na około tydzień. Może też stać na kuchennym blacie, ale raczej nie na parapecie – należy unikać ekspozycji na słońce. Codziennie do zakwasu należy zajrzeć i wyparzoną łyżką zebrać z jego powierzchni białą pianę powstałą w wyniku fermentacji. Po usunięciu jej pomieszaj buraki, a kiedy piana przestanie się wytwarzać, można szczelnie zamknąć słoik. Jeśli widzisz, że część wody wyparowała, dolej jej tak, by buraki cały czas były przykryte wodą. Po upływie 5-7 dni zakwas z buraków jest już gotowy do spożywania.

Przelej go przez sitko lub gazę do czystej, wyparzonej butelki. Zakręć ją i przechowuj w lodówce – zakwas nadaje się do spożycia przez kilka tygodni. Tak przygotowany zakwas buraczany nadaje się do samodzielnego picia na czczo codziennie rano, ale równie dobrze możesz go użyć do przygotowania barszczu czerwonego.