To genialny patent na odporność. Dwa składniki wystarczą, by przez cały sezon cieszyć się zdrowiem

Martyna Pstrąg-Jaworska
Syrop z tych dwóch składników wypijany codziennie może znacząco poprawić twoją odporność. To dlatego, że oba składniki (tak, są tylko dwa) mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Podnieś swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym naturalnymi sposobami.
Syrop na bazie miodu z czosnkiem może wspomóc twoją odporność w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy jedna łyżka dziennie, by zobaczyć różnicę. Unsplash
Ten syrop znały już nasze babcie - jest świetny na wzmocnienie odporności i pozbycie się rozwijającej się już infekcji. Świetnie radzi sobie z przeziębieniem, ponieważ jego składniki mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Mowa oczywiście o syropie z czosnku i miodu, którego recepturę ujawniła swoim fanom Ewa Wachowicz w swoim programie “Ewa gotuje”. Zachęcała, by takim syropem wzmacniać naturalnie swoją odporność i dzięki temu uniknąć “faszerowania się” środkami farmakologicznymi z apteki.

Syrop na odporność z miodu i czosnku - przepis

Przygotowanie syropu jest naprawdę banalnie proste i potrzebne są do niego tylko dwa składniki: By zrobić syrop na odporność musisz pokroić ząbki czosnku w plastry i umieścić je w dużym słoiku. Można też przecisnąć czosnek przez praskę, wtedy uzyskamy większą ilość soku, który w czosnku jest najbardziej cenny. Następnie trzeba je zalać szklanką miodu, zakręcić słój i zostawić na tydzień w lodówce.


Tak przygotowany syrop należy spożywać codziennie rano - po jednej łyżce. Dzięki temu trikowi wzmocnisz swoją odporność na cały sezon jesienno-zimowy, potrzebne jest tylko regularne przyjm owanie syropu czosnkowo-miodowego. Aby wzmocnić jeszcze bardziej działanie syropu, możesz do mikstury dodać też sok z połówki cytryny, który wcześniej przelejesz przez sitko (by pozbyć się pestek).