Te kuchenne triki z wykorzystaniem cytryny są super! Zakład, że nie miałaś o nich pojęcia?
Cytryna to cytrus, który w naszej kuchni
ma mnóstwo zastosowań – od plasterka do herbaty przez
lemoniadę aż po marynaty do mięs, elementy dressingu sałatkowego czy składnik ciasta. Zebraliśmy kilka trików kuchennych, dzięki którym gotowanie stanie się sporo prostsze.
Patenty na wykorzystywanie cytryny w kuchni
1. Ugniatanie/rolowanie cytryn – dzięki tej metodzie zmiękczysz cytrynę z twardą i grubą skórą, łatwiej wyciśniesz z niej sok i będzie go znaczniej więcej. Połóż cytrynę na desce do krojenia lub blacie i umieść na niej płasko dłoń. Roluj w przód i tył, dopóki nie poczujesz, że skóra i miąższ cytryny rzeczywiście zmiękł. Dzięki temu łatwiej wyciśniesz
cytrusy (nie tylko cytrynę), bo miąższ rozluźni się i odda więcej sou.