Tak przedłużysz świeżość sałaty, szpinaku czy rukoli. Trik z przechowywaniem sałat jest genialny
Kupujesz opakowanie zielonych listków do sałatki czy makaronu, a kiedy go w całości nie wykorzystasz, na drugi dzień sałata, rukola, roszponka czy szpinak nie nadają się do kolejnego użycia. Zawinięte w foliowej torebce, najczęściej gniją lub wysychają w lodówce. Oto trik na przedłużenie ich świeżości nawet o dwa tygodnie.
Jak przedłużyć świeżość sałaty, rukoli czy szpinaku?
Umyj na sitku rukolę, jarmuż, szpinak czy inną sałatę, której świeżość chcesz przedłużyć. Opłucz dokładnie liście z wszystkich nieczystości i wybierz te listki, które usychają czy zaczynają gnić. Do plastikowego lub szklanego pojemnika (to ważne by miał szczelne zamknięcie) włóż kilka arkuszy zmoczonego wodą ręcznika papierowego.Na ten papier wyłóż świeżo umytą sałatę i nakryj ją kolejnym arkuszem papieru, tak aby wilgoć z liści wsiąknęła w niego. Tak przygotowaną sałatę, rukolę czy szpinak, zamknij szczelnym wieczkiem pudełka i przechowuj w lodówce. Po każdym następnym użyciu liści sałaty czy rukoli resztę powrotem szczelnie zamknij i umieść w lodówce. Sałata będzie świeża przez 1-2 tygodni i będziesz mogła wykorzystywać ją od razu. Jest przecież gotowa do spożycia, bo wcześniej już ją umyłaś.
Dodatkowy trik na świeżość sałaty
Opisany wyżej wodny okład przedłuży świeżość nawet szczypiorku czy świeżego koperku, co też warto wypróbować. Sałatę można też w całości zanurzyć w pojemniku z wodą, ale tak by przykryła ją w całości, a następnie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Ten sposób przedłuża jej świeżość nawet do 3 tygodni.Może cię zainteresować także: Zielenina zero waste! Czyli 7 pysznych sposobów na wykorzystanie ogonków, skrawków i łodyżek