Tak przedłużysz świeżość sałaty, szpinaku czy rukoli. Trik z przechowywaniem sałat jest genialny

Martyna Pstrąg-Jaworska
Kupujesz opakowanie zielonych listków do sałatki czy makaronu, a kiedy go w całości nie wykorzystasz, na drugi dzień sałata, rukola, roszponka czy szpinak nie nadają się do kolejnego użycia. Zawinięte w foliowej torebce, najczęściej gniją lub wysychają w lodówce. Oto trik na przedłużenie ich świeżości nawet o dwa tygodnie.
Liście szpinaku szybko więdną po otworzeniu foliowej paczki ze sklepu? Oto trik, który sprawi, że będą świeże nawet 2 tygodnie. Unsplash
Uwielbiasz sałatę, rukolę, roszponkę czy szpinak? Obecnie prawie wszędzie można kupić paczki z listkami tych roślin – to szybka opcja, gdy masz chęć na sałatkę, coś zielonego i zdrowego na kanapce czy potrzebujesz składnika do pesto. Kupujesz więc taką paczuszkę, ale nie zużywasz całej, więc resztę zawijasz i wkładasz do lodówki. To błąd, ponieważ, gdy następnego dnia wyjmiesz ją, by wykorzystać resztę, najczęściej okazuje się, że szpinak zgnił, rukola wyschła, a sałata nie jest już jędrna i chrupiąca.

Jak przedłużyć świeżość sałaty, rukoli czy szpinaku?

Umyj na sitku rukolę, jarmuż, szpinak czy inną sałatę, której świeżość chcesz przedłużyć. Opłucz dokładnie liście z wszystkich nieczystości i wybierz te listki, które usychają czy zaczynają gnić. Do plastikowego lub szklanego pojemnika (to ważne by miał szczelne zamknięcie) włóż kilka arkuszy zmoczonego wodą ręcznika papierowego.


Na ten papier wyłóż świeżo umytą sałatę i nakryj ją kolejnym arkuszem papieru, tak aby wilgoć z liści wsiąknęła w niego. Tak przygotowaną sałatę, rukolę czy szpinak, zamknij szczelnym wieczkiem pudełka i przechowuj w lodówce. Po każdym następnym użyciu liści sałaty czy rukoli resztę powrotem szczelnie zamknij i umieść w lodówce. Sałata będzie świeża przez 1-2 tygodni i będziesz mogła wykorzystywać ją od razu. Jest przecież gotowa do spożycia, bo wcześniej już ją umyłaś.

Dodatkowy trik na świeżość sałaty

Opisany wyżej wodny okład przedłuży świeżość nawet szczypiorku czy świeżego koperku, co też warto wypróbować. Sałatę można też w całości zanurzyć w pojemniku z wodą, ale tak by przykryła ją w całości, a następnie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Ten sposób przedłuża jej świeżość nawet do 3 tygodni.