Im zdrowiej odżywiamy dziecko, tym lepiej – to jasne. Zdrowe jedzenie ma ogromny wpływ zarówno na rozwój fizyczny, jak i umysłowy naszego malucha. A co dawać dziecku, by wspomóc rozwój jego mózgu? Oto lista produktów, które bez wątpienia powinny znaleźć się w waszej kuchni.
Najbardziej intensywny rozwój mózgu człowieka przypada na trzy pierwsze lata życia. A zatem niezwykle ważne jest, by już w tym czasie zacząć dziecku dostarczać te składniki odżywcze, które wesprą rozwój mózgu. Najlepiej zrobić to poprzez zdrową, zrównoważoną dietę. A od czego zacząć? Oto produkty, które na pewno powinny znaleźć sie w diecie każdego malucha.
Mleko matki
Karmienie piersią jest najprostszym i najzdrowszym sposobem na odżywianie twojego dziecka. Naturalny pokarm zawiera witaminy, minerały, białka, tłuszcze i przeciwciała, których dziecko potrzebuje. Karmienie naturalne wzmacnia również odporność. Przeprowadzono nawet badania które wykazały, że dzieci karmione mlekiem naturalnym mają wyższy poziom IQ niż ich rówieśnicy karmieni mlekiem modyfikowanym. To oczywiście jedynie niczego nie przesądzająca statystyka, jednak jeśli tylko karmienie piersią jest możliwe, warto możliwie długo je utrzymać.
Warzywa liściaste
Są bogate w żelazo, kwas foliowy – a te składniki są bardzo ważne dla prawidłowej pracy mózgu. Żelazo pomaga m.in. uniknąć upośledzenia psychicznego i motorycznego. Dlatego właśnie świetnym warzywem dla każdego malucha jest szpinak, kapusta, botwinka i jarmuż. Owszem, dziecku niełatwo zjeść liściaste warzywo, dlatego można je gotować, przerabiać na zupy, papki, czy pesto.
Produkty bogate w witaminę C
Żelazo pochodzenia roślinnego jest bardzo ważne w diecie dziecka, ale ma jedną wadę – trudno się wchłania. By poprawić jego wchłanialność, warto połączyć je z warzywami i owocami, które zawierają duże ilości witaminy C. Dlatego warto wraz z warzywami liściastymi podawać dziecku czerwoną paprykę, natkę pietruszki, pomidory, czarną porzeczkę, truskawki, maliny.
Jagody i borówki
Czarne jagody i borówki zawierają antyoksydanty, które chronią mózg dziecka przed działaniem wolnych rodników. Poza tym składniki zawarte w tego typu owocach świetnie wspierają wzrok dziecka i zapobiegają zapaleniu układu moczowego. I co ważne dla zapracowanych rodziców, są łatwe do podania. Wystarczy zmiksować je z odrobiną jogurtu i pyszny koktajl na drugie śniadanie gotowy!
Awokado
Ten wyjątkowy owoc jest bogaty w zdrowe tłuszcze, podobne do tych zawartych w naturalnym mleku. Dlatego warto dodawać awokado do jak największej liczby dziecięcych posiłków. Jest świetnym dodatkiem do sosów. Warto też zaproponować dziecku łagodne guacamole.
Cieciorka
Ta roślina strączkowa jest bogata w błonnik i żelazo. Dlatego warto zapoznać malucha ze smakiem hummusu, jak również wypróbować przepisy na zupy i sałatki zawierające cieciorkę.
Mięso i ryby
Mięso jest bogate w łatwo przyswajalne żelazo, cynk, białko – czyli wszystko to, czego bardzo potrzebuje intensywnie rozwijający się dziecięcy mózg. Z koli ryby bogate są w cenne kwasy omega-3. Dlatego łosoś (najlepiej dziki, nie hodowlany), mięso z dobrego źródła również powinny zagościć w menu każdego malucha. Warto wypróbować zupy, wszelkiego rodzaju mięsne i rybne potrawki, w których przy okazji znajdzie się również kilka cennych warzyw.