Sałata, jarmuż i wszelkie kapustne warzywa są naprawdę zdrowe i korzystne w naszej diecie. Często jednak kupując sałaty na kanapki, częściowo wyrzucamy je, bo brak nam pomysłu na wykorzystanie warzywa w całości. To wielkie marnotrawstwo! Poznaj 7 przepisów na wykorzystanie zieleniny, dzięki którym zaoszczędzisz pieniądze, a twoja kuchnia stanie się bardziej zero waste.
1. Podsmażony dodatek. Niektóre rodzaje zieleniny, takie jak rukola, jarmuż, kapusta czy szpinak są idealne jako podsmażony dodatek do głównego dania. Dopraw te warzywa szalotką, papryką i czosnkiem, podsmaż na oliwie z oliwek i podaj w towarzystwie mięsa, ryżu czy makaronu.
2. Zielone do spagetti.Chodzi oczywiście o pesto. Nie tylko bazylia może być podstawą do pesto, możesz wykonać je z jarmużu i rukoli. Dodaj do zieleniny suszone pomidory, posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość zblenduj i gotowe! Dodawaj do ulubionego makaronu.
3. Zupa z sałaty. Brzmi niecodziennie? Pokochasz ten zielony krem, szczególnie jeśli dowiesz się, że świetnie nada się do niego nawet lekko zmęczone już warzywo, poza tym potrzebujesz tylko marchewki i ziemniaków!
Pokrojone w małą kostkę ziemniaki i marchewkę wrzucamy do garnka, gdzie grzeje się już oliwa z oliwek. Gdy lekko się przysmaży, dolewamy wody i dusimy. Jeżeli warzywa lekko zmiękną, dodajemy porwaną w kawałki sałatę. Solimy i pieprzymy, a następnie blendujemy na gładki krem. Proste, szybkie i bez marnotrawstwa jedzenia.
4. Tortilla z liścia.Masz ochotę na świeżą tortillę albo naprawdę zdrową kanapkę? Zastąp placek lub kromkę chleba liściem sałaty. Często wyrzucamy te największe, bo wydają nam się "brzydkie".
Możesz także mieszankę ryżu, warzyw czy kurczaka zawinąć w liście sałaty lub stworzyć sałaciane filiżanki, do których na przykład nałożysz sałatkę.
5. Koktajl oczyszczający lodówkę i ciało. To najprostszy sposób na wykorzystanie resztek zieleniny i miękkich już, przejrzałych jabłek. Potrzebne ci będą jarmuż, jabłka, cytryna i imbir. Warzywa i owoce zmiksuj w blenderze i dodaj tyle wody, by uzyskać oczekiwaną gęstość.
6. Dip szpinakowo-jarmużowy. Masz za mało szpinaku na sałatkę i za mało jarmużu na pełne danie? Szpinak i jarmuż można połączyć, aby uzyskać niesamowity dip jogurtowy. Przygotuj grecki jogurt, majonez, miód, jarmuż, szpinak, zieloną cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę, czosnek i trochę papryki.
Kluczem do tego dania jest upewnienie się, że wszystkie składniki są drobno posiekane, aby dobrze łączyły się z jogurtem. Ten zdrowy sos podawaj z grillowanymi warzywami, mięsem, frytkami lub pokrojonymi w słupki surowymi warzywami.
7. Grillowana sałata.Grillowane warzywa nie są odkrywczym daniem, ale rzadko spotyka się na grillu sałatę. To wielki błąd, bo to warzywo może być świetnym dodatkiem do innych grillowanych specjałów, ale jest to także świetny sposób na pozbycie się jej resztek.
Wystarczy liść sałaty posmarować oliwą z oliwek, posolić i przyprawić czosnkiem w proszku. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów, cytryną i grzanką z chleba, przyrządzona na grillu.