Mój sposób na przedłużenie lata – aromatyczne leczo, które można zawekować
To leczo można zrobić nie tylko na dzisiejszy obiad, ale też po to, by zatrzymać smak lata. Przygotuj z tego przepisu leczo w słoikach na jesienne czy zimowe obiady.
Taka spolszczona wersja jest aromatyczna, idealna na rozgrzanie w jesienne, deszczowe popołudnie. Na Węgrzech leczo podaje się w towarzystwie np. kotleta schabowego, ale ja wolę wkroić mięso do środka lub zrobić wersję bezmięsną. Taką bezmięsną wersję można bez problemu włożyć do słoików, zapasteryzować i trzymać przez kilka miesięcy
Leczo – przepis
Moja wersja leczo zawiera cukinię lub bakłażana, dzięki czemu trochę przypomina ratatouille. By przygotować warzywny sos, czyli prawie węgierskie leczo, będziesz potrzebować:- 4 średnie lub duże pomidory
- 1 czerwona i 1 żółta papryka
- 3 cebule
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1 pętko kiełbasy, ugotowany ryż
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis na leczo – przygotowanie
W dużej misce ułóż ponacinane pomidory i zalej je wrzątkiem, by pozbyć się z nich skóry. Po chwili wyjmij je z wody, obierz i pokrój pomidory na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki lub pióra, a cukinię i paprykę umyj i wysusz. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, przeciśnij praską czosnek i dorzuć pokrojoną w grubą kostkę paprykę oraz pomidory.Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój ją w plastry o grubości ok. 1 cm i dorzuć do reszty warzyw, gdy papryka nieco zmięknie. Taki sos gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a następnie możesz go przełożyć w czyste i wyparzone słoiki i zapasteryzować. Jeśli planujesz od razu zjedzenie leczo, możesz go zjeść w towarzystwie ugotowanego ryżu albo wykonać następny krok – uzupełnić mięsem.
Pokrój w talarki pętko kiełbasy i podsmaż ją na patelni z odrobiną tłuszczu – tak by krążki zarumieniły się. Po usmażeniu, przełóż kiełbasę do garnka z warzywami. Teraz leczo z mięsnym akcentem jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Pomidorówka lepsza niż u teściowej? Ta z przepisu od szefa kuchni przebije każdą