Niepozorna i często niedoceniana. 5 powodów, dla których warto jeść cukinię
Iza Orlicz
25 czerwca 2021, 13:37·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 25 czerwca 2021, 13:37
Jest lekkostrawna, pełna witamin i minerałów, do tego doskonale odkwasza organizm, wpływając na poprawę trawienia. Nie ma żadnych przeciwwskazań do jej spożywania, można ją zresztą podawać, oczywiście w formie gotowanej, już kilkumiesięcznym dzieciom.
Reklama.
Cukinia jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, niestety to często niedoceniane warzywo.
Poznaj najważniejsze prozdrowotne właściwości cukinii.
Kto powinien jeść cukinię? Czy można ją spożywać, gdy chcesz się odchudzić?
Cukinia to witaminowa bomba – jest doskonałym źródłem witamin: C, K, PP, z grupy B, ale też minerałów, w tym tych najważniejszych, jak potas, magnez, żelazo, wapń, cynk. Zawiera też kwas foliowy, tak bardzo potrzebny zwłaszcza w okresie ciąży.
5 prozdrowotnych właściwości cukinii
Choć cukinia na naszym rodzimym rynku jest powszechna i dostępna (i to nie tylko w sezonie letnim), często jest warzywem niedocenianym. A szkoda, bo dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym powinna znaleźć się w naszym jadłospisie na co dzień.
Jak systematyczne spożywanie cukinii wpływa na nasz organizm?
1. Odkwasza organizm. Dzięki właściwościom alkalizującym utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a co za tym idzie zapobiega nadkwaśności, zgadze, stanom zapalnym żołądka.
Poza tym dieta zasadowa przeciwdziała odwapnianiu organizmu (czyli m.in. osteoporozie) oraz chorobom układu krążenia. Wzmacnia też system immunologiczny organizmu – staje się on bardziej odporny na działanie wirusów i bakterii.
2. Chroni wzrok. Zawarta w niej luteina i zeaksantyna wpływają korzystnie na siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Cukinia jest też cennym źródłem witaminy A, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
3. Spowalnia procesy starzenia. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, spowolnieniu ulegają procesy starzenia się organizmu, w tym również skóry. Jest ona bardziej elastyczna, wzmocniona, mniej podatna na działanie szkodliwych wpływów środowiska.
4. Łagodzi objawy stresu. Dzięki zawartości witamin z grupy B wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza uczucie nerwowości, wycisza, poprawia pamięć i koncentrację.
5. Wspomaga odchudzanie. Poprawia przemianę materii, zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, szybko daje poczucie sytości. Jest przy tym lekkostrawna i niskokaloryczna - 100 g gotowanej cukinii dostarcza ok. 20 kcal, czyli cała, sporej wielkości cukinia to ok. 100 kcal.
Dzięki temu, gdy chcemy pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów koniecznie powinniśmy uwzględnić cukinię w naszym codziennym menu. Dodatkowo wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, przy czym nie kumuluje ona w sobie metali ciężkich. Ma też niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest cukrzykom.