Zamknij smak lata w słoiku. Oto prosty przepis na dżem borówkowy

Magdalena Konczal
Końcówka lata to idealny czas, by zacząć robić przetwory. Wiele osób ma swoje tradycyjne receptury, które stosuje od lat. Jeśli jednak dopiero się uczycie albo po prostu chcecie spróbować czegoś nowego, polecamy zapoznać się z przepisem na dżem borówkowy – to prawdziwy smak lata zamknięty w słoiku.
Dżem borówkowy - przepis unsplash/ Monika Grabkowska

Dżem borówkowy – przepis

Kluczem do zrobienia naprawdę pysznego dżemu borówkowego są świeże owoce, kupione w sprawdzonym miejscu. Jeśli więc chcecie, by wasze przetwory były naturalne i smakowite, odwiedźcie lokalny warzywniak i właśnie tam kupcie borówkę amerykańską.
Alternatywą dla tych owoców są też czarne jagody, które rosną dziko w polskich lasach. Jeśli akurat odwiedzacie na przykład Bory Tucholskie albo mieszkacie w tych terenach, warto zerwać świeże jagody i właśnie z nich zrobić dżem.

Dżem borówkowy: składniki


Dla tych, którzy jednak zdecydowali się na "Team borówki", przedstawiamy niżej listę produktów potrzebnych do wykonania dżemu:
- 800 g borówek;
- 200 g cukru (dla miłośników słodyczy może być odrobinę więcej, ale lepiej nie przesadzać z cukrem);
- sok z jednej małej cytryny lub sok z ½ większej cytryny.


Dżem borówkowy – jak go zrobić?

Dżem borówkowy będzie smakował idealnie z żytnim chlebem, można dodać go do ciast, a nawet zjeść zupełnie bez niczego. Jeśli już nie możecie się doczekać, by go spróbować, koniecznie przeczytajcie przepis i zabierzcie się do roboty.

1. Zaczynamy od dokładnego umycia borówek. Następnie wrzucamy je do garnka i posypujemy cukrem. Niektórzy zalecają, by taką mieszankę pozostawić na kilka godzin, można jednak od razu przystąpić do gotowania.
2. Borówki gotujemy na dużym ogniu przez około 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy sok z cytryny i cały czas mieszamy.

3. Na koniec rozlewamy gorący dżem do słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przechowujemy przetwór w chłodnym i suchym miejscu. I gotowe!

Jestem pewna, że zjedzenie dżemu borówkowego w okresie jesienno-zimowym sprawi, że na nowo poczujemy lato.

Smacznego!