Jagody kupujemy zwykle na litry, 1 litr jagód to około 600 g. Ta wiedza przyda się przy niektórych przepisach, bo w książkach kucharskich często podana jest waga. Jednak dziś, zamiast odsyłać was do książek, polecamy nasz sprawdzony przepis na domowe jagodzianki. Bułeczki są maślane, leciutkie i pyszne, tak bardzo smakują, że jeszcze nie zdarzyło się, żeby zdążyły wystygnąć, znikają w mgnieniu oka.
Składniki na domowe jagodzianki
100 g świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
1 kg mąki pszennej
2 jajka
200 g cukru + 2 łyżki cukru do jagód
200 g masła
1 l jagód
1 l jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Najlepsza kruszonka nie tylko do jagodzianek
100 g masła
100 g mąki pszennej
100 g cukru
Jak zrobić domowe jagodzianki
Zaczynamy od ciasta
Drożdże pokrusz do garnka z ciepłym mlekiem i dodaj dwie łyżki cukru i trzy łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka.