Reklama.
Dlaczego warto jeść jagody
Jagoda czarna, podobnie jak jej bliska kuzynka borówka amerykańska to źródło cynku, selenu, miedzi, manganu oraz witamin B, A, C i PP, jednak nasza jagódka ma jeszcze antocyjany, których brak borówce. A dzięki nim jagody mają właściwości antyoksydacyjne, czyli spowalniają procesy starzenia komórek.Jagody kupujemy zwykle na litry, 1 litr jagód to około 600 g. Ta wiedza przyda się przy niektórych przepisach, bo w książkach kucharskich często podana jest waga. Jednak dziś, zamiast odsyłać was do książek, polecamy nasz sprawdzony przepis na domowe jagodzianki. Bułeczki są maślane, leciutkie i pyszne, tak bardzo smakują, że jeszcze nie zdarzyło się, żeby zdążyły wystygnąć, znikają w mgnieniu oka.
100 g świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
1 kg mąki pszennej
2 jajka
200 g cukru + 2 łyżki cukru do jagód
200 g masła
1 l jagód
1 l jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Najlepsza kruszonka nie tylko do jagodzianek
100 g masła
100 g mąki pszennej
100 g cukru
Drożdże pokrusz do garnka z ciepłym mlekiem i dodaj dwie łyżki cukru i trzy łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka.
Składniki na domowe jagodzianki
Najlepsza kruszonka nie tylko do jagodzianek
Jak zrobić domowe jagodzianki
Zaczynamy od ciastaDrożdże pokrusz do garnka z ciepłym mlekiem i dodaj dwie łyżki cukru i trzy łyżki mąki pszennej. Wymieszaj i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka.
Całość zagniataj przez co najmniej 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i łatwo odchodzić od ręki. Jeśli trzeba, dodaj nieco więcej mąki. Nakryj ściereczką i zostaw na godzinę, aby wyrosło.
Przygotuj jagody. Opłucz je i odcedź na sitku, wymieszaj z dwiema łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną.
Zagnieć kruszonkę z miękkiego masła, cukru i mąki, zawiń w folię i włóż do zamrażarki.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie. Odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich placuszki, na każdy nałóż łyżkę jagód i dokładnie zaklej. Układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Między bułeczkami zostaw po 2-3 cm luzu na rośnięcie w piecu.
Uformowane jagodzianki posmaruj zmąconym jajkiem i obsyp kruszonką. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe bułki po przestygnięciu można zamrozić, po wyjęciu z zamrażarki wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika i znów możemy cieszyć się smakiem lata.
Ten przepis na domowe jagodzianki sprawdza się zawsze, bułeczki są puszyste z wyraźnym maślanym posmakiem. Idealne drożdżówki do popołudniowej kawy!