Sok ten zwany jest "złotem Syberii". Zobacz, co się stanie, jak wypijesz szklankę dziennie [PRZEPIS]
W Rosji nazywa się go "złotem Syberii". Jego podłużne lub kuliste owoce w kolorze pomarańczowym wciąż są mało znane w Polsce. A szkoda, bo rokitnik zaliczany jest do superfoods: może wzmocnić naszą odporność, zmniejszyć ryzyko miażdżycy rozwiązać problem braku apetytu. Powodów, by pić sok z rokitnika, jest jednak znacznie więcej.

- Na odporność, zdrową cerę, dobrą pracę stawów i bóle mięśni – to tylko niektóre z cudownych właściwości rokitnika.
- Regularne picie soku z rokitnika zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, rozwiązuje problem braku apetytu i krwawiących dziąseł.
- Sok z rokitnika można w prosty sposób przyrządzić samodzielnie w domu – oto przepis.
Sok z rokitnika – właściwości
Rokitnik kwitnie dziko w Europie, a także w Azji. Można go spotkać zwłaszcza przy drogach. Krzewy rokitnika często przyjmują formę żywopłotu w ogrodach. Chociaż roślinę tę można spotkać w lasach, to nie wolno zrywać jej owoców czy liści – rokitnik jest bowiem pod ochroną.Jeśli więc chcemy zrobić przetwory z rokitnika, np. dżem czy sok, należy wyposażyć się w owoce z krzewów uprawnych. Naprawdę warto to zrobić, bo lista cudownych właściwości rokitnika jest długa:Może cię zainteresować także: Co się stanie, jeżeli będziesz pić jedną szklankę soku z buraka każdego dnia? Będziecie zaskoczeni!
- dzięki witaminie C ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i bakteriobójcze, warto więc pić go w przypadku przeziębień czy innych infekcji;
- duża zawartość witaminy C sprawia także, że nada się dla osób, mających problemy z brakiem apetytu, bólami mięśni czy krwawiącymi dziąsłami;
- dobrze jest pić go profilaktycznie, sok z rokitnika zwiększa naszą odporność;
- rokitnik może rozwiązać problemy ze zgagą i mdłościami (w tym przypadku polecany jest jednak olej z rokitnika);
- regularne picie soku usprawnia pracę stawów;
- rokitnik może zmniejszyć powstawanie w organizmie "złego" cholesterolu, a tym samym zapobiec takim chorobom jak udar mózgu czy zawał serca;
- obniża ciśnienie we krwi;
- sok z rokitnika może także rozwiązać problemy układu pokarmowego (wszystko za sprawą beta-karotenu i flawanoidów);
- usprawnia pracę mózgu;
- poprawia wygląd cery.
Mam nadzieję, że już czujecie się przekonani, by samodzielnie wykonać sok z rokitnika. Jak widać powodów, by pić go regularnie, jest całe mnóstwo.
Sok z rokitnika – przepis
Do zrobienia soku z rokitnika tak naprawdę potrzebujemy jedynie dwóch składników:- owoców rokitnika (około 1 kg);
- cukru (około 1 kg).
Przepis nie jest wcale skomplikowany, ale musimy wyposażyć się w cierpliwość. Owoce zasypane cukrem będą musiały chwilę postać.
1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców rokitnika, pozbywamy się ewentualnie tych, które są uszkodzone.
2. Następnie osuszamy je i umieszczamy, np. w misce. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej 8-9).
3. Jeśli widzimy, że owoce puściły sok, możemy przerzucić zawartość miski do garnka i gotować przez mniej więcej 30 minut na średnim ogniu.
4. Czekamy, aż sok odrobinę ostygnie i przecedzamy go przez sito.
5. Sok rozlewamy do butelek lub słoiczków.
6. Pasteryzujemy przez około 15 minut i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy czy spiżarni). I gotowe!
Na koniec trzeba jeszcze tylko powiedzieć, że sok z rokitnika jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też pyszny. Polubią go zwłaszcza miłośnicy napoju z ananasa, ponieważ smakuje podobnie.
Na zdrowie!
Może cię zainteresować także: Sezon na aronię – ten sok ma mnóstwo witaminy C. Jeden składnik sprawi, że nie będzie miał goryczy