Aronia zawiera dużo witamin E, B i C, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne, walczy z wolnymi rodnikami, a nawet
chroni przed nowotworami czy miażdżycą. Sok z aronii polecany jest osobom, które mają
problemy ze wzrokiem – wspomaga leczenie jaskry i zaćmy oraz poprawia jakość widzenia.
Sok z aronii – przepis
Sok z aronii może być bardzo smaczny, tylko trzeba wiedzieć, jak go przygotować. Aronia sama w sobie ma nieco gorzki posmak, przez który wiele osób jej nie lubi. Aby pozbyć się cierpkości i goryczki, wystarczy dodać kilka liści z wiśni, jeżyny lub samej aronii, a ostatecznie – napar wiśniowy. Dzięki nim
niweluje się nieprzyjemna gorycz, a sam sok z aronii przestaje być gorzki. Można go rozcieńczać z wodą, polewać nim placuszki czy naleśniki, dodać do jogurtu czy budyniu.