Na włosy, skórę, odporność i wiele więcej. Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa [PRZEPIS]

Magdalena Konczal
Jest bardzo prosty w przyrządzeniu, a smakuje wyśmienicie. Lista jego zalet jest naprawdę długa: wspomaga odporność, pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, odkwasza organizm – a to zaledwie początek. Zdradzamy, jak zrobić przepyszny i bardzo zdrowy sok z winogrona.
Sok z winogron na zimę - przepis pixabay/ BabaMu

Sok z winogron na zimę – jak go zrobić?

Sok z winogron można zrobić zarówno z pomocą sokownika, jak i bez niego. Oczywiście ta pierwsza wersja będzie łatwiejsza. Jeśli sokownika nie mamy – naprawdę warto się w niego wyposażyć, szczególnie jeśli jesteśmy początkującymi miłośnikami zdrowej żywności.
Przedstawiamy dwa przepisy na sok z winogron.

Sok z winogron z sokownika – przepis

Zanim zabierzemy się do przyrządzenia soku z winogron, należy wyposażyć się w świeże owoce, kupione w sprawdzonym miejscu. Potrzebować będziemy jedynie:
- 2,5 kg winogron (najlepiej ciemnych);
-1/4 kg cukru.


Następnie zabieramy się za przyrządzanie soku:

1. Zaczynamy od zamoczenia winogron w misce z wodą. Mogą poleżeć tak nawet przez 1-2 godziny. Później raz jeszcze myjemy je pod bieżącą wodą.
2. Usuwamy gałązki i ewentualnie popsute winogrona.

3. Umieszczamy winogrona w sokowniku i czekamy, aż całkowicie puszczą sok.
4. Sok przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Następnie, mieszając, gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Ważne, by cukier całkowicie się rozpuścił.
5. W międzyczasie wyparzamy i myjemy słoiczki lub butelki. Na koniec przelewamy do nich sok i przenosimy go w nieco chłodniejsze miejsce (na przykład od piwnicy czy spiżarni).

Sok z winogron bez sokownika – przepis

Jeśli nie mamy sokownika, proces przygotowywania soku będzie trwał nieco dłużej. Składniki, których będziemy potrzebować, są takie same, jak w przypadku soku z winogron z sokownika. Przyda nam się jeszcze tylko pół szklanki wody.

1. Moczymy winogrona w misce przez jakiś czas. Myjemy je raz jeszcze, następnie usuwamy gałązki.
2. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy owoce i posypujemy je cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż owoce całkowicie zamienią się w sok (w tym przypadku będzie to trochę dłużej, niż w opcji z sokownikiem, około 20-30 minut).
3. Na koniec przecieramy pozostałości przez sitko i umieszczamy w dokładnie umytych i wyparzonych buteleczkach lub słoiczkach. Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Sok z winogron na zimę – właściwości

Sok z winogron nie tylko jest bardzo smaczny, ale także ma mnóstwo cennych właściwości. Jest ich naprawdę wiele:

- odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn;
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca czy zawału;
- wspomaga odchudzanie;
- zwiększa odporność (dzięki zawartości witaminy C);
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci;
- obniża poziom "złego" cholesterolu;
- zmniejsza ryzyko anemii;
- pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).

To tylko niektóre z pozytywnych właściwości soku z winogron. Warto więc pić go w wolnych chwilach, a także pozostawić coś na zimę. Świetnie sprawdzi się jako naturalny napój zmniejszający ryzyko infekcji sezonowych.

Smacznego!