Zakład, że od zawsze źle przechowujesz pieczarki? Zmień tę rzecz, a będą dłużej świeże
Pieczarki to grzyby, które są niskokaloryczne i mają mnóstwo zastosowań w kuchni - świetnie nadają się do sosów, zup czy dań jednogarnkowych. Oto patent na przedłużenie ich świeżości - dzięki tej metodzie unikniesz marnowania jedzenia.
Dzięki tej metodzie sprawisz, że pieczarki będą dłużej świeże, a dodatkowo nie będziesz wyrzucać i marnować psującego się jedzenia.
Folia to wróg wszystkich grzybów
Większość sklepów oferuje sprzedaż pieczarek na wagę. Możesz je dostać w gotowych, zafoliowanych pudełeczkach o wadze 0,5 kg albo samodzielnie nałożyć do foliowej torby tyle, ile potrzebujesz. W domu zazwyczaj lądują w lodówce w takiej formie, w jakiej przyniosłaś je ze sklepu. To błąd.Nie powinno się grzybów przechowywać w foliowych torebkach czy plastikowych pojemnikach, w których są sprzedawane. W takich otoczeniu nie przetrwają zbyt długo - nawet jeśli trzymasz je w lodówce. Folia, w której są przechowywane nie wpływa zbyt dobrze na ich świeżość, ponieważ gromadzi wilgoć, jaką grzyby wydzielają.
Pieczarki w papierze i w lodówce
Najlepszym sposobem na przechowywanie pieczarek, ale również innych grzybów, jest umieszczenie ich w papierowej torbie. Możesz je trzymać w lodówce, co jeszcze dodatkowo przedłuży ich świeżość, ale nie jest to konieczne. Pamiętaj także o tym, żeby po zakupach nie myć pieczarek od razu. To również skróci czas ich przydatności do spożycia - najlepiej umyć je dopiero przed samym przyrządzaniem.Pieczarki są bogatym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów, mają wiele potasu i witamin, a do tego są niskokaloryczne, więc polecamy je uwzględniać w swojej diecie. Dodatkowo są bezpieczne dla dzieci po 1. roku życia - inne grzyby, które nie są hodowlane, tylko rosną dziko w lesie, nie powinny być podawane dziecku przed 12. rokiem życia.
Papierowa torba dobra dla grzybów
W takiej samej papierowej torbie możesz też przechowywać inne grzyby, np. te, które zbierzesz jesienią i ususzysz. Takie suszone grzyby, przeznaczone do sosów, zup czy farszu na pierogi, przechowywane w papierowej torbie wytrzymają nawet rok czy dwa - nie ma szans, by zawilgotniały, o ile w torbę z nimi trzymasz w ciemnej i suchej kuchennej szafce.Może cię zainteresować także: Czy dzieci mogą jeść pieczarki i boczniaki? Jakie grzyby dać dzieciom? Odpowiada ekspert