Zapytaliśmy dietetyczkę, czy można podawać dzieciom grzyby. Jak wyjaśnia, grzyby hodowlane są bezpieczne i można je podawać dziecku już w okolicy pierwszego roku życia.
Wśród grzybów polecanych dzieciom znalazły się m.in. boczniaki i pieczarki. Zwłaszcza te pierwsze są cennym źródłem witamin i minerałów.
Dzieci nie powinny jeść grzybów leśnych. Można je włączyć do diety dziecka dopiero po ukończeniu przez nie 12. roku życia.
Grzyby dla dzieci – czy dzieci mogą jeść grzyby?
Grzyby dla dzieci to nie od dziś zagadkowy i kontrowersyjny temat. Zwłaszcza grzyby leśne, zebrane przez nas samodzielnie. Jednak czy musimy uważać na nie tak samo, jak na grzyby z marketu? I przede wszystkim – czy dzieci mogą jeść grzyby? Zapytaliśmy o to specjalistkę, Magdalenę Czyryndę-Koledę, dietetyczkę z gabinetu
Z kaloriami na pieńku.
Czy dzieci mogą jeść boczniaki?
Boczniaki uchodzą za jedne z najzdrowszych grzybów, a dzięki wysokiej zawartości minerałów i witamin zalicza się je do
grzybów leczniczych. Dlatego wiele mam zastanawia się, czy dzieci mogą jeść boczniaki i od kiedy można włączyć je do diety najmłodszych.