Te kuchenne triki z wykorzystaniem cytryny są super! Nie wszystkie są oczywiste

Martyna Pstrąg-Jaworska
Cytryna w naszej kuchni ma ogrom zastosowań. Poznaj 7 patentów na jej łatwiejsze wykorzystanie. Dzięki tym trikom ułatwisz sobie życie i zyskasz czas podczas gotowania.
Kuchenne sposoby na wykorzystywanie cytryny zmienią twoje podejście do przygotowywania wielu potraw. Unsplash
Te kuchenne triki z wykorzystaniem cytryny są super! Zakład, że nie miałaś o nich pojęcia?
Cytryna to cytrus, który w naszej kuchni ma mnóstwo zastosowań – od plasterka do herbaty przez lemoniadę aż po marynaty do mięs, elementy dressingu sałatkowego czy składnik ciasta. Zebraliśmy kilka trików kuchennych, dzięki którym gotowanie stanie się sporo prostsze.

Patenty na wykorzystywanie cytryny w kuchni


1. Ugniatanie/rolowanie cytryn – dzięki tej metodzie zmiękczysz cytrynę z twardą i grubą skórą, łatwiej wyciśniesz z niej sok i będzie go znaczniej więcej. Połóż cytrynę na desce do krojenia lub blacie i umieść na niej płasko dłoń. Roluj w przód i tył, dopóki nie poczujesz, że skóra i miąższ cytryny rzeczywiście zmiękł. Dzięki temu łatwiej wyciśniesz cytrusy (nie tylko cytrynę), bo miąższ rozluźni się i odda więcej sou.


2. Wyparzanie cytryn. Przed użyciem cytryn, umieść je w miseczce i zalej gorącą wodą, najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu będziesz mogła używać też samej skórki do gotowania – gdy będziesz potrzebowała ją zetrzeć np. do ciasta czy wkroić plasterek razem ze skórką do gorącej herbaty. Wrzątek sprawi, że pozbędziesz się z cytryn wosku, którymi są zakonserwowane, by lepiej przejść transport z egzotycznych państw. Namaczaj je w ciepłej wodzie przez około 5-10 minut, w ten sposób pozbędziesz się z nich też pestycydów i sprawisz, że w środku będą bardziej soczyste.

3. Sok z cytryny bez obeschniętej końcówki. Zroluj cytrynę według pierwszego patentu z naszej listy, a do środka cytrusa wbij wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Należy zrobić dziurkę do samego środka (na wyczucie) i przez chwilę pokręcić patyczkiem na boki. Następnie wyjmij wykałaczkę i ściśnij cytrynę dziurką w dół nad miseczką – sok będzie wylatywał z wewnątrz owocu. Takim trikiem unikniesz w soku pestek, a także nie będziesz miała w domu wyschniętych końcówek cytryny czekających na następne użycie.

4. Gaza zamiast sitka. Jeśli chcesz wycisnąć sok połówki z cytryny rękoma, bez pomocy wyciskarki, zroluj ją według powyższej metody, a po przekrojeniu cytryny, owiń ją gazą. Jedna warstwa cienkiej gazy z apteki wystarczy – do miseczki wyciśniesz sam sok, bez pestek i kawałków miąższu.

5. Widelec zamiast wyciskarki. Zależy ci na szybkim wyciśnięciu połówki cytryny i nie przeszkadzają ci pestki i kawałki miąższu, ale nie masz siły ścisnąć połówki owocu tak, by wydobyć z niego cały sok? Oto szybki sposób – wbij w przekrojoną na pół cytrynę widelec i kręć nim wokół jego osi. Dzięki temu wyciśniesz z cytrusa jego cały sok.

6. Sok z cytryny w kostkach. W pojemniku czy woreczkach do robienia kostek lodu nalej soku z cytryny i tak jak wodę zamroź. To świetny sposób na cytrynowe kostki lodu do szklanki wody, jako dodatek do marynat do mięs, dressingów do sałatek, soków czy koktajli.

7. Sól z cytryną? Jeśli ścierasz na tarce skórkę z cytryny do dań czy ciast, ale samej cytryny lub soku nie używasz, to zostaje ci w owoc bez wierzchniej skórki, która szybciej wysusza się. Włóż taką cytrynę do miseczki czy pojemnika z solą kuchenną. Cytryna nie wyschnie, a sól nie zmieni swoich właściwości, możesz jej nadal używać.