Przepis na idealną klasyczną lemoniadę jest tylko jeden. Te zasady decydują o jej smaku
Iza Orlicz
30 lipca 2020, 13:55·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 30 lipca 2020, 13:55
To napój lata – klasyczna lemoniada cytrynowa chłodzi, orzeźwia, gasi pragnienie. Jest modna, więc pijemy ją w różnych wariantach. Jednak jak zrobić prawdziwą, klasyczną lemoniadę? Idealnie kwaśną i słodką o wyrazistym smaku... Oto sekret.
Reklama.
Do picia lemoniady chyba nikogo nie trzeba zachęcać – jest nie tylko przepyszna, ale też zdrowa. Dzięki zawartym w niej składnikom doskonale nawadnia, przywraca prawidłowe pH organizmu, dostarcza składników odżywczych, w tym witaminę C, która wzmacnia naszą odporność.
Jak przygotować idealną lemoniadę w wersji klasycznej? Znaleźliśmy niezawodny przepis.
Przepis na lemoniadę cytrynową
Przygotowanie lemoniady wydaje się banalnie proste, jednak trzeba pamiętać o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym uda nam się uzyskać balans między smakiem kwaśnym i słodkim oraz zachować wyrazistość napoju. Za dużo wody to również błąd.
1. Wybierz cytryny – to podstawowy składnik klasycznej lemoniady, dlatego zwróć uwagę na ich jakość. Najlepiej kupić te z upraw ekologicznych, niepryskane i niewoskowane.
Nie za małe, bo być może zostały zerwane za wcześnie i nie za duże, których skórka jest często przerośnięta (będą zawierać za mało soku). By uzyskać z cytryny jak najwięcej soku, zroluj je wcześniej ręką na blacie kuchennym.
2. Słodzimy. Nie musisz wsypywać cukru do zimnej wody. Najlepiej wcześniej przygotować sobie syrop cukrowy. Robi się go z wody i cukru w proporcjach 1:1, czyli np. szklanka cukru i szklanka wody.
Wszystko razem należy zagotować, a następnie wystudzić. Niektórzy dla przedłużenia terminu ważności syropu, dodają do niego odrobinę soku z cytryny.
Jeśli chcesz osłodzić lemoniadę miodem, musisz go rozpuścić maksymalnie w 30-40 stopniach C, by nie stracił on swoich cennych właściwości.
3. Dodatki. Klasyczna lemoniada to woda, cytryny i cukier. Jeśli chcesz "podkręcić" jej smak, możesz dodać do niej soku z połówki pomarańczy (będzie wtedy odrobinę słodsza), sok z połówki limonki (będzie wtedy bardziej kwaśna), listki mięty lub melisy (podkreślą cytrynowy smak).
Jak zrobić idealną klasyczną lemoniadę?
Składniki:
cytryny (trzeba uzyskać ok. 1,5 szklanki wyciśniętego soku);
1 litr wody (niegazowanej, jeśli lubisz gazowaną, wymieszaj wody w proporcjach 1:1);
syrop przygotuj ze 100 g cukru.
Wyciśnij sok z cytryny, przelej go przez sitko, by pozbyć się pestek i dodaj do wody. Cukier rozpuść w 100 ml gorącej wody i wystudź. Wymieszaj całość, dobrze schłodź. Dodaj listki mięty lub melisy, możesz też dorzucić kilka kostek lodu.