
Reklama.
Ocet balsamiczny to świetny dodatek do dressingów sałatkowych, do mięs, makaronów czy dipów. Gdy dodasz do niego czarną porzeczkę dodatkowo będzie źródłem wielu witamin, m.in. witaminy C. Jest prosty do przygotowania samodzielnie w domu – oto nasz przepis krok po kroku.
Prosty przepis na ocet aromatyzowany czarną porzeczką
Sezon na czarną porzeczkę w pełni – warto ją wykorzystać do przyrządzenia owocowego octu balsamicznego, który będzie miał niepowtarzalny aromat. Smak przywoła lato, a dodatkowo sos będzie zawierał mnóstwo witamin, które zawarte są w porzeczce.Aby przygotować owocowy ocet, potrzebujesz:
0,5 kg czarnej porzeczki
100 g cukru
szczypta soli morskiej
5 goździków
0,5 litra octu balsamicznego
5 ziaren ziela angielskiego
1 laska cynamonu
Taki ocet balsamiczny o aromacie porzeczki idealnie sprawdzi się jako składnik dressingu, ale również jako składnik marynaty do mięsa czy solo do polania pomidorów z mozzarellą.
Jak przygotować ocet z porzeczką- krok po kroku
Umytą porzeczkę włóż do garnka razem z solą i cukrem i ubij moździerzem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstaw garnek na 1-2 godziny, by owoce puściły sok. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny oraz przyprawy. Zagotuj masę aż do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i na małym palniku gotuj jeszcze ok. 20 minut. Zostaw do przestygnięcia, a następnie przecedź wszystko przez gazę lub czystą pieluchę tetrową.Gotowy ocet balsamiczny o aromacie czarnej porzeczki powinien mieć nieco kremową konsystencję (zagęści się podczas gotowania z cukrem). Przelej go do czystych i wyparzonych butelek ze szczelnymi zamknięciami. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
Może cię zainteresować także: Najprostsze jest najlepsze. Tak porzeczki na zimę wekowała moja mama, wystarczą dwa składniki