Jak zatrzymać smak lata? Przygotuj powidła śliwkowe. Te smakują jak u babci

Martyna Pstrąg-Jaworska
Powidła śliwkowe świetnie pasują do naleśników, placuszków lub drożdżowej bułki. Ten przepis na powidła przywołuje wspomnienia, bo smakują jak w dzieciństwie - takie właśnie przygotowywała latem babcia.
Powidła śliwkowe zupełnie jak te u babci - oto przepis idealny. Unsplash
Sierpień to smak śliwek, który można zatrzymać na chłodniejsze miesiące w formie słoików w powidłami. Powidła śliwkowe od zawsze kojarzą mi się z babcią, która pod koniec wakacji zawsze w wielkim garze gotowała śliwki, by potem obdzielić całą rodzinę słoikami powideł. Powidła śliwkowe w jej wykonaniu to najlepsze co można dodać do naleśników, placuszków czy chałki. Kiedy raz spróbujecie powideł z tego przepisu, gwarantuję, że nigdy nie zrobicie ich już w żaden inny sposób.

Składniki potrzebne na powidła śliwkowe

Sekretem pysznych powideł są dojrzałe śliwki oraz dobrej jakości garnek do ich gotowania. Nie żartuję, duszone śliwki lubią się przypalać, trzeba ciągle je mieszać, a świetny garnek sprawi, że nie będą przywierały. Warto również wspomnieć, że najlepsze do robienia powideł są mocno dojrzałe śliwki, które wręcz zaczynają się marszczyć – mają w sobie wtedy dużo cukru, więc nie będzie trzeba dodawać dużo cukru. Jeśli lubisz korzenne nuty, możesz dodać cynamon i goździki, bo dzięki nim uzyskasz delikatnie piernikowy posmak – idealny na jesienne i zimowe miesiące, bo rozgrzewający. Do przygotowania powideł potrzebujesz:


Sposób przygotowania powideł krok po kroku

Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Wydrylowane śliwki przełóż do garnka, najlepiej by miał grubsze dno i był przeznaczony do potraw, które gotują się długo i wolno – dzięki temu jest mniejsza szansa na przypalenie owoców. Do owoców wsyp cukier i dosyć dobrze wymieszaj je z nim. Odstaw na ok. 15 minut, bo śliwki puściły sok pod wpływem cukru.

Po tym czasie postaw garnek ze śliwkami na bardzo małym ogniu, by powoli zaczęły się gotować. Owoce muszą odparować jak najwięcej wody, dlatego ważne jest, by smażyły się dłuższy czas na malutkim ogniu. Przy dużym ogniu mogą zbyt szybko się przypalić – także z powodu cukru, który do nich dosypaliśmy. Gotuj śliwki na wolnym ogniu, aż do ich rozpadnięcia się i zgęstnienia, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Po ok. 5-6 godzinach powidła śliwkowe są gotowe. Jeśli dodawałaś do nich goździki i korę cynamonu, teraz należy je wyłowić z gotowych powideł.
Zapasteryzowane słoiki z powidłami śliwkowymi można trzymać aż do zimy.archiwum prwatne

Przełóż je do czystych wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Jeśli chcesz zostawić zapas słoików na zimę, należy przełożyć do słoików jeszcze gorące powidła, zakręcić zakrętki i postawić je do góry dnem aż do wystygnięcia. Jeśli przekładasz wystudzone powidła i chcesz je przetrzymać, musisz je poddać pasteryzacji.

Powidła śliwkowe w wersji z dodatkami

Moja wersja babcinych powideł to taka, do której na etapie odparowania wody dodaje trochę gorzkiego kakao lub kilka kostek gorzkiej czekolady. Ten patent sprawi, że powidła będą smakować nieco jak czekoladowy krem – idealny do różnych placków i naleśników.