Najlepsze mleko roślinne tylko z 2 składników - idealne do koktajlu i owsianki
Przygotowanie mleka migdałowego nie wymaga dużego nakładu pracy, jest też tańszą opcją niż kupienie gotowego mleka roślinnego w sklepie. To tylko 2 składniki, a mnóstwo korzyści. Przygotuj je według naszych instrukcji krok po kroku.
- Mleka roślinne świetnie mogą zastąpić mleko krowie - są idealne dla wegan czy przy nietolerancji laktozy.
- Żeby przygotować mleko migdałowe potrzebujesz tylko dwóch składników.
- Z resztek, które zostają przy produkcji mleka z migdałów, możesz uzyskać mąkę migdałową - znamy sposób.
Składniki potrzebne do przygotowania mleka migdałowego
Żeby przygotować domowe mleko roślinne z migdałów, będziesz potrzebować:- 1 szklankę całych migdałów
- 4 szklanki wody – przegotowanej lub filtrowanej
- opcjonalnie 5 daktyli
Przygotowanie mleka z migdałów
Szklankę migdałów zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 10 minut. Po tym czasie obierz orzechy ze skórki – każdy z nich ściśnij między dwoma palcami, skórka powinna gładko z niego schodzić. Tak obrane migdały zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc.Następnie odlej wodę, migdały umieść w blenderze kielichowym (jeśli chcemy uzyskać słodszy smak mleka roślinnego, dodajmy do migdałów daktyle). Dodaj 4 szklanki zimnej wody i dokładnie zmiksuj najpierw na niższych, a następnie na wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej jednolitej masy.
Na garnku umieść sitko, a na nim gazę lub czystą pieluchę tetrową i przecedź przez nią uzyskane w blenderze mleko migdałowe. Następnie mleko przelej do słoika lub butelki ze szczelnym zamknięciem. Tak przygotowane mleko roślinne z migdałów możesz trzymać w lodówce i używać przez 3 dni. W razie potrzeby można je rozcieńczyć wodą. Pamiętaj też, że mleko naturalnie może się rozwarstwiać od stania w jednym miejscu. Przed użyciem porządnie je wstrząśnij.
Wykorzystaj nasz trik
Pozostałą po odcedzaniu masę rozłóż na gazie i wysusz np. w piekarniku na niskiej temperaturze ok. 80-90 stopni. Tym sposobem uzyskasz mąkę migdałową, która jest świetna do wyrobu makaroników lub innych bezglutenowych wypieków.Może cię zainteresować także: Dodaj do mleka odrobinę tej rośliny i zobacz, co się stanie. Blue majik pokochał świat!