
Wapń to pierwiastek niezbędny do wielu procesów fizjologicznych zachodzących w naszym organizmie, a także podstawowy budulec kości. Powodów do zwiększonego przyjmowania wapnia jest dużo; ryzyko osteoporozy, skurcze mięśni, nadciśnienie. Warto jednak najpierw wybrać wysokowapniowy jadłospis, a dopiero potem przy braku skuteczności zdecydować się na stosowanie suplementów.
Nasz organizm średnio zawiera ok. 1 kg wapnia, z czego 99% skumulowane jest w kościach i zębach, jako podstawowy element budulcowy.
Stężenie wapnia we krwi jest ściśle regulowane. Gdy pojawia się niedobór zwiększa się wchłanianie jelitowe oraz uwalnianie rezerw zmagazynowanych w kościach. Może to prowadzić do utraty masy kostnej i wzrostu ryzyka złamań, szczególnie u kobiet, a także powodować nadczynność przytarczyc.

Zalecane spożycie wapnia u kobiet i mężczyzn wynosi 1000 mg na dobę. Zwiększa się w u osób w wieku starszym (u kobiet powyżej 50 roku życia i u mężczyzn powyżej 65 roku życia) do 1200 mg na dzień, a młodzież (10-18 lat) powinna go przyjmować w ilości 1300 mg na dobę.
Po preparaty wapniowe sięgamy najczęściej przy osteoporozie i po złamaniach kości. Częstymi powodami suplementacji są również; skurcze i drżenia kończyn dolnych, długo utrzymujące się napięcie nerwowe, nadciśnienie, złagodzenie objawów alergii, czy też wzmocnienie organizmu przy przeziębieniach.
Zaleca się za zażywanie wapnia w ilości co najmniej 1200 mg/d, ponieważ udokumentowano, że w tej dawce zmniejsza ryzyko złamań.
Najlepszym źródłem wapnia są mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry), z których jest on dobrze przyswajalny przez organizm.
Osoby nietolerujące mleka, często lepiej trawią jogurty i kefiry. W przypadku alergii i silnej nietolerancji laktozy dobrym rozwiązaniem są napoje sojowe lub ryżowe wzbogacane w wapń.
Ważną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie spełnia także odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w diecie. Powinien wynosić 1 : 1.
Zawartość wapnia w produktach (podana na 100g lub 100 ml produktu)
jogurt naturalny - ok.170mg ,
kefir - ok. 100mg
twaróg – ok. 100mg,
sery żółte - ok. 800mg
lody (śmietankowe, mleczno-owocowe) – ok. 150mg
ryby typu szprotki, sardynki - ok. 330mg
soja - ok. 240mg
fasola – ok.160mg
migdały - ok. 240mg
orzechy laskowe - ok. 190mg,
orzechy pistacjowe - ok. 135mg
nasiona słonecznika - ok. 130mg
suszone figi - ok. 200mg
jarmuż – ok. 157 mg, brukselka – ok. 57mg, kapusta – ok. 77mg
brokuły, burak, pietruszka, kapusta czerwona - ok. 40-50mg
napoje sojowe – ok. 120mg
napój ryżowy – ok. 120mg

Przykładowy jadłospis zawierający ok. 1200 mg wapnia
Kanapki z pastą twarogową:
• 2 kromki pieczywa razowego żytniego – najlepiej na zakwasie
• Pasta: 2 plastry sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu, posiekany szczypiorek.
• kilka rzodkiewek
Kubek Inki Wapń + witaminy (2 łyżeczki + woda)
• Opakowanie jogurtu naturalnego
• Kilka suszonych fig
• Kilka migdałów
• Plaster pieczonego schabu z majerankiem
• Kilka łyżek kaszy gryczanej z koperkiem
• fasolka szparagowa gotowana
• Surówka z utartej marchewki i jabłka skropiona olejem z odrobiną pieprzu
• Koktajl z ¾ szklanki mleka (2% tłuszczu) zmiksowanego z kawałkiem banana i kiwi
Kanapki ze szprotkami i warzywami:
• 2 kromki pieczywa razowego żytniego – najlepiej na zakwasie posmarowane cienko margaryną miękką
• 2 szprotki wędzone
• liście sałaty, pomidor, kilka oliwek, szczypta pieprzu i łyżeczka oliwy z oliwek












