Cascara – kawa i herbata w jednym? Raz spróbujesz, będziesz pić codziennie
Cascara to napój, który dopiero od niedawna znany jest w Europie. To napój, który ma wiele wspólnego zarówno z kawą, jak i herbatą. Zobacz, czym jest cascara i jak ją parzyć.
Jak smakuje cascara?
Napar z cascary ma smak słodkawy, ale równocześnie kwaskowy, owocowy. Zawiera niewielką ilość kofeiny (ok 110 mg /l), co może być plusem lub minusem – zależy czego oczekujecie. Zaparzony miąższ ma nuty miodowe, suszonych śliwek czy jabłek oraz kwasowość wpadającą w słodycz. Właściwie cascara to nic innego jak susz owocowy, który zalany wrzątkiem jest idealny do picia na ciepło by się rozgrzać, ale świetnie też smakuje na zimno.Susz miąższu kawowca, czyli cascara•Pixabay
Sposób parzenia cascary
Aby przygotować napar z owoców kawowca, odmierz odpowiednią ilość suszu i zalej ją wrzątkiem. Parzenie powinno odbywać się przez 4-6minut. Po tym czasie jest idealna do picia. Możesz również dolać do niej zimnej wody (proporcje 1:1) i pić po schłodzeniu w lodówce, jak popularny napój idealny na upały, czyli cold brew (kawa parzona na zimno).Taka wersja na rozwodniona i na zimno może idealnie zastąpić np. lemoniadę. W wersji na ciepło podaje się ją m.in. w Etiopii, Boliwii i Jemenie, gdzie do suszu dodaje się przyprawy takie jak imbir czy cynamon, co sprawia że napar ma korzenny smak i świetnie rozgrzewa.
Może cię zainteresować także: Dodaj do kawy łyżeczkę masła i zobacz, co się stanie. "Kuloodporną kawę" pokochał świat!