
Kuloodporna kawa, w oryginale "bulletproof coffee" - tak nazywa się wersja kawy, która rozjaśnia umysł, dodaje fizycznej mocy, a przy okazji wspomaga odchudzanie. W Stanach zrobiła karierę, a jej historia sięga do tradycji rodem z Tybetu! Wszystko za sprawą jednego składnika.
Wszystko zaczęło się w Tybecie, gdzie amerykański bloger zajmujący się zdrowym odżywianiem, Dave Asprey, był na wycieczce. Tam poznał niezwykłą tradycję picia herbaty z masłem z mleka jaków. Napojem raczyli się tubylcy.
Kawa z masłem jest przede wszystkim sycąca. Idealna dla tych, którzy nie mają rano czasu na śniadanie. Jednak nie wywołuje poczucia ciężkości. Wręcz przeciwnie. Od razu dodaje energii.
Jak przygotować kawę z masłem? Do 200 ml czarnej kawy dodajemy jedną łyżeczkę masła. Całość najlepiej jest wymieszać bardzo dokładnie. Bardzo ważna jest jakość masła. Musi mieć minimum 82 proc. tłuszczu i żadnych domieszek margaryny. Najlepsze jest dobrej jakości masło klarowane. Bez soli!
Może cię zainteresować: Codziennie przez tydzień piła wodę z kurkumą. Tego efektu potrzebuje każdy zmęczony mieszczuch