Jak wydobyć z herbaty jej esencjonalny smak? Zalać wodą w odpowiedniej temperaturze, nie dodawać cukru, cytryny czy soku przed zaparzeniem — to większość z nas wie. Okazuje się jednak, że sposobem na wydobycie smaku herbaty jest dodanie do niej mleka jeszcze przed zalaniem jej gorącą wodą. Ten banalnie prosty trik ma naukowe podstawy.
Okazuje się, że składnikiem, który sprawi, że nasza herbata będzie smakować naprawdę dobrze, jest mleko. Ale nie chodzi tutaj wcale o to, by z herbaty przyrządzić bawarkę, dodając do niej mleko po zaparzeniu.
Brytyjski naukowiec radzi, by do kubka z herbatą dodać odrobinę mleka jeszcze przed zaparzeniem. Czy to możliwe, że taki niepozorny dodatek wyraźnie zmieni smak herbaty?
Alan Mackie z Leeds University ma na ten niepozorny trik naukowe uzasadnienie. Według profesora chemii koloidów z wydziału żywności i żywienia, dodanie mleka do kubka w pierwszej kolejności zapobiega utracie smaku spowodowanej twardą wodą.
Nie do końca chodzi więc o sam smak, a o zmiękczenie wody. Minerały znajdujące się w twardej wodzie zapobiegają tworzeniu się związków smakowych, ale mleko zawiera białka, które obniżają zawartość minerałów w wodzie.
Jeśli mleko jest dodawane na początku procesu moczenia, jego białka mogą wiązać się z taninami i innymi minerałami w wodzie, zapobiegając ich zestaleniu. Tym samym dodanie odrobiny mleka do kubka z herbatą zmiękcza wodę i dzięki temu poprawia smak napoju.