
Reklama.
Jak wydobyć z herbaty smak?
Okazuje się, że składnikiem, który sprawi, że nasza herbata będzie smakować naprawdę dobrze, jest mleko. Ale nie chodzi tutaj wcale o to, by z herbaty przyrządzić bawarkę, dodając do niej mleko po zaparzeniu.Może cię zainteresować także: Zalewasz herbatę dwa razy? Trik z dzieleniem torebki sprawi, że na zawsze o tym zapomnisz
Brytyjski naukowiec radzi, by do kubka z herbatą dodać odrobinę mleka jeszcze przed zaparzeniem. Czy to możliwe, że taki niepozorny dodatek wyraźnie zmieni smak herbaty?
Alan Mackie z Leeds University ma na ten niepozorny trik naukowe uzasadnienie. Według profesora chemii koloidów z wydziału żywności i żywienia, dodanie mleka do kubka w pierwszej kolejności zapobiega utracie smaku spowodowanej twardą wodą.
Nie do końca chodzi więc o sam smak, a o zmiękczenie wody. Minerały znajdujące się w twardej wodzie zapobiegają tworzeniu się związków smakowych, ale mleko zawiera białka, które obniżają zawartość minerałów w wodzie.
Jeśli mleko jest dodawane na początku procesu moczenia, jego białka mogą wiązać się z taninami i innymi minerałami w wodzie, zapobiegając ich zestaleniu. Tym samym dodanie odrobiny mleka do kubka z herbatą zmiękcza wodę i dzięki temu poprawia smak napoju.
Może cię zainteresować także: Pijesz herbatę w torebkach – lepiej już nigdy tego nie rób. Oto, co masz w szklance
Źródło: Independent.com