Obłędny przepis na zasmażane buraki. Już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej

Magdalena Konczal
Obecnie na naszych stołach królują ogórki i buraki. Można przyrządzać je na różne sposoby, kisić czy ozdabiać tymi warzywami obiad. Jeśli macie ochotę powrócić do czasów dzieciństwa, kiedy przy stole z przedartą ceratą, jedliście schabowego, młode ziemniaki i przepyszne zasmażane buraki przyrządzone przez babcię, to koniecznie przeczytajcie ten przepis.
Przepis na zasmażane buraki. Jak zrobić zasmażane buraki? unsplash/ Nick Collins

Zasmażane buraki – składniki

Przepis na zasmażane buraki wcale nie jest skomplikowany.
Chcąc je przyrządzić, będziecie potrzebować:
- pół kg buraków;
- 2 łyżki mąki;
- 2 łyżki masła;
- łyżkę 18% śmietany;
- sól, pieprz do smaku;
- odrobinę soku z cytryny.

Przepis na zasmażane buraki

Chociaż zasmażane buraczki są znane głównie jako dodatek do obiadu, to świetnie sprawdzą się też podczas kolacji czy grilla. Ich przyrządzenie zajmuje zaledwie chwilę. No to do dzieła!

1. Zaczynamy od dokładnego umycia buraków. Można je też wyszorować szczoteczką. Następnie wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
2. Kiedy czujemy, że buraki są miękkie, wyjmujemy je z garnka i czekamy, aż ostygną. Następnie trzemy na tarce. W zależności od tego, czy chcemy, żeby buraczki były w mniejszych lub w większych kawałkach, trzemy na małych bądź większych oczkach. 3. Do garnka wrzucamy masło i mąkę, a później buraki. Dusimy przez kilka minut. Na koniec dorzucamy jeszcze pieprz i sól wedle uznania, a także odrobinę soku z cytryny i śmietanę. Całość mieszamy i gotowe.


Zasmażane buraki można podawać na zimno lub na ciepło. W takie gorące dni preferujemy tę pierwszą opcję. A wy?