Sałatka z ogórków to lekka przekąska i idealny dodatek do obiadu. Aby przygotować najlepszą, warto porzucić jej tradycyjną wersję i otworzyć się na nowe.
Mizeria i kotlety mielone to duet nierozerwalny, ale wiosenną sałatkę z ogórków można podawać solo. W odchudzonej i podkręconej wersji jest lekko pikantna, świeża i chrupiąca. Zachwyci cię i domowników.
Aby przygotować najlepszą mizerię na świecie porzuć wyobrażenie rozmokłych plasterków ogórka zanurzonych w śmietanie. Spróbuj zabawić się dodatkami i dodać jej ognia.
Przepis:
Ogórki dobrze wymyj i pokrój w grube plastry lub kostkę. Nie obieraj ich, a zachowaną formę i będą przyjemnie chrupać. Posól je i popierz. Odstaw na chwilę, a puszczą wodę.
Pokrój niezbyt drobno szczypiorek. Odlej wodę z ogórków, posyp je płatkami chilli i skrop octem. Ryżowy nie ma tak intensywnego zapachu jak spirytusowy (niektórzy go dodają) i jest łagodniejszy w smaku. Cukier z kolei zabija lekkość ogórków i sprawia, że mizeria staje się mdła.
Daj ogórkom chwilę, aby się przegryzły z dodatkami.
Wsyp do miski posiekany szczypior. Wymieszaj i dodaj porządny kleks z jogurtu. Nie mieszaj, a traktuj jogurt jako sos do muskania pojedynczych kawałków ogórków.
Chrupiące, twarde ogórki, lekka pikantność szczypioru i chilli to to, czego potrzebujesz, by nadać orzeźwienia obiadowi z kotletem. Chętni mogą posypac mizerię ziarenkami prażonego na patelni sezamu.