Oto sekretne składniki niebiańsko pysznej konfitury. Nasz autorski przepis da rozkosz podniebieniu

Magdalena Konczal
Lato to czas przetworów domowych. Sama z dzieciństwa pamiętam, jak w maleńkiej kuchni pomagałam przy kiszeniu ogórków czy przygotowywaniu syropu z kwiatu czarnego bzu. Tym razem mama zdradziła mi swój autorski przepis na konfiturę z płatków róży – jest naprawdę fenomenalna!
Konfitura z płatków róży - przepis Archiwum prywatne

Konfitura z płatków róży – przepis

Nie od dziś wiadomo, że to, co swojskie smakuje pysznie, a jeszcze lepiej, jeśli wykonamy dany smakołyk własnymi rękami i razem z bliskimi. Przy robieniu konfitury z płatków róży, znaczenie mają nie tylko konkretne produkty, ale także gesty i sposób, w jaki obchodzimy się z kwiatami.
Przygotowanie tej konfitury to swoisty rytuał. Jeśli również chcecie stać się jego częścią, a przy okazji spróbować smakowitej konfitury z płatków róży, koniecznie zapoznajcie się z tym maminym przepisem.

Oto jak zrobić konfiturę z płatków róży krok po kroku

1. Zaczynamy od wyposażenia się w konkretne składniki:
Archiwum prywatne
2. Po zebraniu płatków róży w piękny, słoneczny dzień, wykładamy je na białym papierze lub ścierce. Kiedy jest taka potrzeba, oczyszczamy tę część kwiatów z robaczków i odrywamy białą część u nasady płatka. Jeśli byśmy tego nie zrobili, konfitura miałaby bardziej gorzkawy smak.


3. Wyparzamy duży słój i układamy w nim płatki. Następnie przesypujemy je cukrem. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na mniej więcej 24-48 godzin. Co jakiś czas mieszamy płatki róży drewnianą łyżką. Zgodnie z rytuałem, przy mieszaniu wąchamy niezwykły zapach kwiatów.
Archiwum prywatne
4. Po upłynięciu odpowiedniej ilości czasu, zawartość słoika przerzucamy do garnka. Dolewamy wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy przez około 20 minut – do momentu, aż płatki staną się prawie przezroczyste. Wówczas wyciskamy sok z cytryny i dodajemy kwasek cytrynowy.

5. Na koniec przelewamy konfiturę do dokładnie umytych i wyparzonych słoiczków po dżemie. Dobrze zakręcamy i odwracamy tak, by stały do góry nogami. Układamy pod kocem do ostygnięcia. Nie pasteryzujemy.
Konfitura z płatków róży jest gotowa. Można dodawać ją praktycznie do wszystkiego. Jest dość płynna, więc idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, na przykład zimą. Jeśli jednak chcemy posmakować jej już teraz, możemy zrobić lemoniadę różaną, która wspaniale schłodzi nas podczas upałów.
Archiwum prywatne
Sprawdzi się jako dodatek do muesli, granoli czy płatków owsianych, a także do ciast. Dobrze jest więc mieć domową konfiturę z płatków róży w swojej spiżarni.

Dzika róża – właściwości

Płatki róży są nie tylko przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Wśród licznych pozytywnych właściwości znalazły się między innymi:

- spowolnienie procesu starzenia się (dzięki przeciwutleniaczom, które również odpowiadają za kolor płatków);
- wzmacnianie odporności (za co odpowiada witamina C);
- działanie przeciwzapalne;
- działanie przeciwnowotworowe;
- usuwanie z organizmu toksyny.

Wyjdźcie na słońce i pozbierajcie płatki róży. Zatrzymajcie się na chwilę, by zachwycić się ich zapachem. A później w kuchni razem ze swoimi małymi (lub trochę większymi) pomocnikami, przygotujcie konfiturę z płatków róży. Szybko przekonacie się, że ten specyfik zadziała nie tylko na wasze ciało, ale także na dusze.