Latem w napojach szukamy ochłodzenia i pysznego smaku. Jedni sięgają po różne wersje mrożonych kaw, inni po tradycyjną lemoniadę. Mamy jednak także różową alternatywę o subtelnym kwiatowym smaku. Pachnie i wygląda tak obłędnie, że oprócz wypicia jej, chciałoby się mieć perfumy o jej zapachu albo szminkę w jej kolorze. Sprawdźcie przepis na różaną lemoniadę!
Różana lemoniada jest świetnym napojem do przyrządzenia na grilla czy piknik — najlepiej podawać ją w wysokich, przezroczystych szklankach z dużą ilością kostek lodu, posypaną jadalnymi kwiatami.
Brzegi szklanki możesz także przyozdobić różowym cukrem. Wystarczy szklankę cukru wymieszać z dwiema kroplami czerwonego lub różowego barwnika spożywczego, przesypać na talerzyk papierowy i suszyć około godziny.
Potem wilgotne brzegi szklanki odcisnąć w cukrze, tworząc różowe obramowanie i dopiero wypełnić naczynia lemoniadą. Takie podanie zachwyci gości.
Ten magiczny napój jest świetną alternatywą dla tradycyjnej lemoniady. Nie jest kwaśny i intensywny. Jego smak jest subtelny, słodki, kwiatowy, przypomina liczi, dzieci również go pokochają.
Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga mniej niż 5 składników, możesz zrobić go na dwa sposoby a przyozdobienie napoju to już kwestia fantazji.
Sposób przygotowania: płatki róży dokładnie przebrać, pozbyć się tych nadgniłych i białych końcówek, które mogą spowodować, że lemoniada będzie miała gorzki smak, umyć. Płatki zalać 1,5 litra wody, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu do momentu aż płatki staną się blade, a napój nabierze różowego koloru.
Potem powinniśmy dodać sok z cytryny (może być także starta skórka) w zależności od oczekiwanego poziomu kwaskowatości lub pominąć to całkowicie, jeśli oczekujemy słodkiego napoju. Do ostudzonej lemoniady dodajemy kostki lodu i posypujemy jadalnymi kwiatkami, voilà!
Sposób przygotowania: 100 gram cukru zagotuj ze 150 mililitrami wody, gotuj dwie minuty, aż cukier się rozpuści. Do lekko przestudzonej wody dolej 10 łyżek wody różanej. Całość wlej do dzbanka sokiem z całej cytryny, posyp 4 łyżkami suszonych kwiatów i wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie wrzuć do dzbanka kostki lodu, płatki róży i podawaj
Pamiętaj, że proporcje cukru, cytryny i wody różanej zależą wyłącznie od poziomu słodkości i intensywności, który chcesz uzyskać.