Na dobry nastrój, kaszel i trawienie. Oto jak w 3 krokach zrobić obłędny syrop z kwiatów lipy

Magdalena Konczal
Od środka i od zewnątrz – potrafią zdziałać cuda. Nadadzą się na kaszel, ból gardła, przeziębienie, rozluźnienie, zrelaksowanie i lepszy sen. Zaś w kosmetyce można z nich zrobić naturalną odżywkę do włosów, pozytywnie wpłyną też na skórę czy na naskórek u paznokci od stóp. Mowa o kwiatach lipy. Idź do lasu i je zerwij – właśnie kwitną!
Syrop z kwiatów lipy - jak go zrobić. Pozytywne właściwości lipy 123RF/ Yevhenii Slivin

Jak zrobić syrop z kwiatów lipy?

Zrobienie syropu z kwiatów lipy wcale nie jest trudne. Najpierw jednak musimy zdobyć kluczowy składnik. Najlepiej zbierać go na przełomie czerwca i lipca, czyli właśnie teraz.
Warto wybrać się w zaciszne miejsce, z dala od szosy i tam poszukać drzewa. Kwiatostany lipy wyglądają tak:
Wikipedia
Kiedy już je znajdziemy, powinniśmy pamiętać, by oderwać kwiatostan razem z szypułką i podsadką. Zwróćmy uwagę, czy kwiaty nie przekwitły – z tych lepiej jest zrezygnować.
Następnie w domu usuwamy liście czy inne gałązki i suszymy lipę. Pamiętajmy, by nie robić tego w nasłonecznionym miejscu. Wystarczy, że rozłożymy kwiatostany na papierze i umieścimy w zacienionym miejscu. Już ususzone wkładamy do słoików lub lnianych woreczków.


Oczywiście, jeśli od razu chcemy zrobić syrop ze wszystkich zebranych przez nas kwiatostanów, wcale nie musimy ich ususzyć.

Oprócz głównego składnika potrzebne nam będą także: woda, cytryna i cukier.

Oto przepis na syrop z kwiatów lipy:
1. Bierzemy garść kwiatów lipy (np. około 100 g) i umieszczamy w sporym słoiku, zalewamy wodą zmieszaną z cukrem (w proporcjach 1 kg cukru na 1 l wody). Wyciskamy także sok z cytryny i całość przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy tak przygotowaną miksturę na 2-3 dni.

2. Następnie przecedzamy syrop przez sitko i przelewamy do mniejszych słoików.
3. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Przechowujemy syrop w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Jeśli syrop z kwiatów lipy nie był pasteryzowany, lepiej będzie trzymać go w lodówce – podobnie jak słoiczki, które zostały już otwarte.

Lipa – pozytywne właściwości

Syrop z kwiatów lipy ma mnóstwo zbawiennych właściwości. Warto zachować go na sezon jesienno-zimowy, ponieważ wspomaga w przeziębieniu (dzięki działaniu przeciwzapalnemu i napotnemu). Można na przykład dodać go do herbaty.

Poza tym lipa może pomóc osobom, mającym problemy z trawieniem, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych. Syrop z kwiatów lipy łagodzi kaszel, chrypkę czy ból gardła. Zmniejsza także ryzyko miażdżycy. Mówi się o tym, że witamina PP – obecna w kwiatach lipy – zwiększa odczuwanie przyjemności.

Lipa znalazła także zastosowanie w kosmetyce: pozytywnie wpływa na skórę, włosy (można dzięki niej pozbyć się łupieżu i sprawić, że włosy nie będą tak często się przetłuszczały), niweluje cienie pod oczami, a także zmiękcza naskórek wokół paznokci.

To tylko niektóre z niezwykłych zastosowań lipy. Nie zapominajmy o nich, zwłaszcza teraz, gdy kwitną jej kwiaty i podczas jednego spaceru można śmiało je zebrać.