Jedz je zamiast chipsów, a szybko zobaczysz różnicę. To prawdziwa bomba witaminowa

Magdalena Konczal
Jedno małe ziarenko zawiera więcej cennych właściwości, niż można by przypuszczać. Pestki dyni to prawdziwa bomba witaminowa, którą każdy z nas jest w stanie dołączyć do jadłospisu. Wystarczy na przykład zamienić podjadane paluszki czy chipsy na „jedne z najzdrowszych nasion na świecie”, bo tak właśnie określa się pestki dyni.
Co daje jedzenie pestek dyni? Archiwum prywatne MamaDu

Pestki dyni – czy są zdrowe?

Pestki dyni to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Jeśli jednak dbamy o figurę, pamiętajmy, by nie jeść ich dziennie zbyt wiele. 100 g nasion dostarczy do naszego organizmu około 550 kcal. Optymalną dzienną porcją będzie więc około 30 g.
Dlaczego warto jeść pestki dyni? Powodów jest mnóstwo: i to nie tylko tych zdrowotnych. Nasiona korzystnie wpłyną także na naszą urodę. Pestki dyni:


Zastosowanie pestek dyni

Można jeść pestki dyni wydrążone z owocu lub kupne. Te drugie znajdziemy niemalże w każdym sklepie. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, czy nasiona nie są pożółkłe – to oznaka nieświeżości. W sklepowych ofertach mamy naprawdę duży wybór. Dostępne są pestki dyni łuskane, solone czy prażone – każdy znajdzie coś dla siebie.

Pestki dyni śmiało można dodawać do muesli czy granoli, sprawdzą się także jako dodatek do owsianki. Poza tym mogą przyozdobić wypiekany w domowych warunkach chleb. Jeśli zaś chcemy sami uprażyć pestki dyni, warto rozłożyć je na blasze i pozostawić przez około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Jeszcze dziś zamieńcie niezdrowe przekąski na pestki dyni. Różnicę poczujecie w ciele i zobaczycie ją w lustrze.
*Pamiętajmy, że w przypadku poważnych chorób takich jak depresja, odpowiednia dieta nie wystarczy. Należy wówczas skontaktować się ze specjalistą.