Jedz je zamiast chipsów, a szybko zobaczysz różnicę. To prawdziwa bomba witaminowa
Jedno małe ziarenko zawiera więcej cennych właściwości, niż można by przypuszczać. Pestki dyni to prawdziwa bomba witaminowa, którą każdy z nas jest w stanie dołączyć do jadłospisu. Wystarczy na przykład zamienić podjadane paluszki czy chipsy na „jedne z najzdrowszych nasion na świecie”, bo tak właśnie określa się pestki dyni.
- Czym zastąpić niezdrowe przekąski? Pestkami dyni - to prawdziwa bomba witaminowa.
- Jedzenie pestek dyni pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a także zwiększa odporność - to dopiero początek plusów, jakie naszemu organizmowi daje jedzenie pestek dyni.
- Pestki dyni powinni jeść szczególnie mężczyźni, ponieważ korzystnie wpływają na męski układ rozrodczy.
Pestki dyni – czy są zdrowe?
Pestki dyni to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Jeśli jednak dbamy o figurę, pamiętajmy, by nie jeść ich dziennie zbyt wiele. 100 g nasion dostarczy do naszego organizmu około 550 kcal. Optymalną dzienną porcją będzie więc około 30 g.Dlaczego warto jeść pestki dyni? Powodów jest mnóstwo: i to nie tylko tych zdrowotnych. Nasiona korzystnie wpłyną także na naszą urodę. Pestki dyni:Może cię zainteresować także: Co zamiast chipsów i orzeszków? Ten patent na cieciorkę sprawi, że nigdy nie zjesz jej inaczej
- zwiększają odporność i zmniejszają ryzyko infekcji sezonowych, grypy czy przeziębień (głównie przez dużą ilość cynku);
- pozytywnie wpływają na męski układ rozrodczy, podwyższają stężenie testosteronu, poprawiają żywotność plemników, a także zapobiegają zapaleniu i przerostowi prostaty (za to wszystko również odpowiedzialny jest cynk, ale także kwasy omega-3);
- mogą poprawiać nastrój, dzięki magnezowi pozytywnie wpływają na układ nerwowy, którego dobre funkcjonowanie może zapobiec stanom lękowym czy depresyjnym*, a także bólom głowy;
- korzystnie wpływają na skórę i paznokcie (za sprawą witaminy A, witamin z grupy B oraz cynku);
- zwiększają porost włosów (za co również odpowiedzialny jest cynk);
- mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka płuc, a to wszystko za sprawą karotenoidów; - obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy (dzieje się to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych);
- stanowią naturalny sposób na odrobaczanie, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Zastosowanie pestek dyni
Można jeść pestki dyni wydrążone z owocu lub kupne. Te drugie znajdziemy niemalże w każdym sklepie. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, czy nasiona nie są pożółkłe – to oznaka nieświeżości. W sklepowych ofertach mamy naprawdę duży wybór. Dostępne są pestki dyni łuskane, solone czy prażone – każdy znajdzie coś dla siebie.Pestki dyni śmiało można dodawać do muesli czy granoli, sprawdzą się także jako dodatek do owsianki. Poza tym mogą przyozdobić wypiekany w domowych warunkach chleb. Jeśli zaś chcemy sami uprażyć pestki dyni, warto rozłożyć je na blasze i pozostawić przez około 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Jeszcze dziś zamieńcie niezdrowe przekąski na pestki dyni. Różnicę poczujecie w ciele i zobaczycie ją w lustrze.
*Pamiętajmy, że w przypadku poważnych chorób takich jak depresja, odpowiednia dieta nie wystarczy. Należy wówczas skontaktować się ze specjalistą.Może cię zainteresować także: 9 przekąsek, które możesz jeść bezkarnie. Puste kalorie i niezdrowe nawyki? Już nie!