Najlepsze sosy do dań z grilla. Zrobisz je w kilka minut

Marta Lewandowska
Majówka to idealny czas na rozpoczęcie sezonu na potrawy z grilla. Mięsa, które królują na polskich garden party, wyśmienicie smakują z sałatką i aromatycznym sosem. Jeśli znudził ci się keczup i chcesz zaskoczyć swoich współbiesiadników czymś wyjątkowym, zrób kilka prostych sosów, które idealnie pasują do dań z grilla.
Sosy podkreślą smak dań z grilla unsplash.com

Koperkowe tzatziki

Sos wywodzi się z kuchni greckiej. Jego kremowa konsystencja i kwaśno-ostry smak świetnie komponują się z karkówką z rusztu, ale pasuje także do bakłażana.

200 ml gęstego jogurtu naturalnego
ogórek szklarniowy
2 ząbki czosnku
pół pęczka świeżego koperku
łyżeczka soku z cytryny
sól
grubo mielony czarny pieprz

Ogórka zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i odciśnij nadmiar wody, czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, dodaj jogurt, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz też zetrzeć jeden ogórek kiszony, albo dodać kilka listków mięty. Sos zyska świeży posmak, który pobudzi kubki smakowe.

Orzechowo-kolendrowy

Idealnie sprawdzi się do kurczaka czy szparagów. To prawdziwa bomba i niezapomniane doznania smakowe.


1 łyżka masła orzechowego lub pasty z pistacji
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżka kolendry ewentualnie natki pietruszki
kawałek świeżej papryczki chili
5 łyżek zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny

Podgrzej wodę, będzie łatwiej rozprowadzić w niej masło orzechowe. Posiekaj kolendrę i papryczkę, około 1/3 małej, ewentualnie możesz dodać odrobinę sproszkowanego chili, wymieszaj ciepłą wodę z masłem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, sos powinien postać w lodówce przynajmniej przez godzinę, żeby smaki miały szansę się połączyć.

Tapenada z oliwek i kaparów

Idealna opcja, dla fanów słonych smaków. Doskonale pasuje np. do cukinii z grilla i czerwonych mięs.

150 g czarnych oliwek
3 łyżki kaparów bez zalewy
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
czarny pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera, miksujemy na pastę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Tapenada świetnie sprawdzi się również jako pasta do grzanek.

Aromatyczne chimichurri

Ten argentyński sos, to prawdziwa petarda smaków, idealnie pasuje do steków i burgerów.

Pęczek natki pietruszki
łyżka suszonego oregano
1/4 szklanki oliwy
papryczka chili
pół łyżki octu winnego lub jabłkowego
świeżomielony czarny pieprz
sól

Posiekaj drobno pietruszkę i papryczkę, zalej oliwą i octem. Dodaj oregano. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Zostaw w lodówce na kilka godzin lub całą noc.