
Kiedy w kwietniu w sklepach zaczynają się pojawiać szparagi, jednym leci ślinka, a drudzy zupełnie nie mają pomysłu, jak się za nie zabrać. Dlatego na początku sezonu podpowiadamy, jak wybrać szparagi w sklepie, jak je oczyścić i co z nich przygotować. A warto się pochylić po to warzywo, bo to prawdziwa bomba witaminowa!
Dlaczego warto jeść szparagi
Szparagi goszczą na naszych stołach wyjątkowo rzadko, a to błąd, bo są bardzo zdrowe, a poza tym to nasz lokalny produkt! Największa plantacja zielonych szparagów w Europie mieści się w Wąsoczu na Dolnym Śląsku. Co prawda większość swojej produkcji sprzedają w Niemczech, Anglii i Holandii, ale i u nas coraz częściej można kupić rodzime zielone szparagi.Jak wybrać szparagi
Pierwszy warunek, który muszą spełnić szparagi, po które warto sięgnąć, to powinny stać w sklepie w wodzie. Dzięki zanurzeniu końcówek dłużej zachowują świeżość i jędrność, a ich zdrewniałe części są krótsze. Staramy się wybierać jak najcieńsze, mają znacznie delikatniejszy smak, są mniej łykowate i łatwiejsze w obróbce.Jak obrać szparagi
Zielone szparagi odcinamy mniej więcej w 1/4 wysokości (dolna część jest zdrewniała), lub obłamujemy. Wystarczy chwycić jedną ręką pod główką, a drugą za sam koniec. Jemmie Oliver twierdzi, że to najskuteczniejsza metoda, bo wtedy mamy pewność, że szparag pęknie dokładnie na końcu zdrewniałej części. Zielonych nie trzeba obierać, wystarczy dokładnie umyć.Może cię zainteresować także: Jak błyskawicznie obrać ziemniaki? Ten trik sprawi, że już nigdy nie spędzisz kwadransu z obieraczką
Białe szparagi z reguły są grubsze, w nich podobnie jak w zielonych, pozbywamy się zdrewniałych końcówek, jednak te należy też obrać, najlepiej obieraczką do warzyw, żeby pozbyć się jak najcieńszej warstwy. Ona jest łykowata i nie nadaje się do spożycia. Jednak główek nie obieramy, kończymy tuż pod.
Jak przygotować szparagi
Najpopularniejszą metodą przygotowania szparagów jest ich gotowanie. Jednak warto do tego celu mieć wąski wysoki garnek. Szparagi można związać bawełnianą nitką i wstawić do gotującej się osolonej wody. Wrzątek powinien sięgać poniżej delikatnych główek, te ugotują się na parze. Szparagi gotujemy w zależności od grubości 5-8 minut. Można je podać same, z sosem holenderskim, albo jajkiem w koszulce.

Może cię zainteresować także: Masz dość sklepowego chleba? Z tymi 3 przepisami zmienisz dom w pachnącą piekarnię