Jeśli masz łyżki w tym kolorze, lepiej je wyrzuć. Eksperci ostrzegają
Kolor naczyń i akcesoriów kuchennych ma ogromne znaczenie. Nie dla estetyki i wystroju kuchni, ale naszego zdrowia. Sanepid nie raz wycofywał różnego rodzaju kuchenny osprzęt ze sprzedaży. Szczególnie warto zwrócić uwagę na akcesoria kuchenne w konkretnym kolorze.
- Czarne i tanie akcesoria kuchenne dostępne są w większość supermarketów i zawierają często rakotwórczy nylon
- Substancja ta z przyborów kuchenny przenika do żywności i szkodzi naszemu zdrowiu
- Bezpieczne akcesoria kuchenne to te wytworzone z drewna bądź stali szlachetnej.
Czarne nylonowe chochelki, łyżki i sitka
Kolor czarny w kuchni nie będzie naszym sprzymierzeńcem, a już na pewno nie wtedy, gdy mowa o przyborach kuchennych typu chochelka, łopatka, sitko czy łyżka. Dlaczego?Chodzi o zawarty w nich rakotwórczy nylon. Migracja tej substancji do żywności stanowi dla nas zagrożenie.
Uwalnia się ona pod wpływem podwyższonej temperatury, a więc wtedy, gdy mieszamy danie czarną łyżką na gorącej patelni, nalewamy gorącą zupę czarną chochelką czy odcedzamy makaron przez czarne sitko.
Badania wskazują, że nylon istotnie zwiększa ryzyko raka wątroby i tarczycy. Oczywiście nie wszystkie czarne akcesoria kuchenne wykonane są z nylonu. Jednak przytłaczająca większość, dostępna w najbliższym markecie, kosztująca kilka złotych, tak.
Drogie akcesoria kuchenne też mogą być trujące
Przed czarnymi akcesoriami kuchennym i ostrzegała też na swoim Facebooku chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych, jako Mama Chemik.— Czarne akcesoria kuchenne, które widzicie na grafikach, są bardzo popularne w naszych domach. Sama również takie miałam i ciężko było mi się z nimi rozstać(…) Ostatecznie wyrzuciłam je jakieś dwa lata temu, gdy przeczytałam przerażające badania na temat migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności z czarnych akcesoriów tego typu — napisała na Facebooku chemiczka.
Dodatkowo Sylwia Panek zaznacza, że te droższe czarne akcesoria kuchenne mogą być równie trujące, jak tanie łyżki, chochelki czy sitka. Zdecydowanie odradza używania w kuchni jakichkolwiek chińskich przyborów.
Ekspertka podkreśla, że bezpieczne akcesoria kuchenne, które najlepiej używać powinny być z drewna bądź stali nierdzewnej. Silikonowe akcesoria kuchenne też mogą się sprawdzić, ale warto zwrócić uwagę na jakość ich wykonania oraz skład.
W poprzednim roku GIS kilka razy informował o wycofaniu akcesoriów kuchennych zawierających czarny nylon, które są produkowane w Chinach. Zakazane produkty przez pewien czas można było kupić m.in. w Auchan czy Biedronce.
Niestety GIS nie jest w stanie przeprowadzać kontroli wszystkich tego typu produktów i strach pomyśleć, jak wiele z nich w ogóle nie powinno być w sprzedaży, a niestety znajdują się w naszych domach. W wielu krajach tego typu przyborów w ogóle nie dopuszcza się do sprzedaży.
W Polsce to bardzo popularny osprzęt. Jeśli ma atest, może być sprzedawany. Jednak ten atest nie zawsze oznacza, że czarna nylonowa łyżka cedzakowa czy sitko będą bezpieczne dla zdrowia.
Przed zakupem bezpiecznych akcesoriów kuchennych warto zwrócić uwagę na etykietę produktu. Tam powinien się znajdować opis produktu, informujący, z jakiego materiału wytworzona jest kuchenna łyżka, chochelka czy sito.