Które wino mocniej barwi zęby: białe czy czerwone? Mało kto zna poprawną odpowiedź

Agnieszka Miastowska
Śnieżnobiały uśmiech jest marzeniem wielu z nas. Poza wizytami u dentysty i regularnym szczotkowaniem musimy unikać produktów, które szkodzą naszym zębom lub je odbarwiają. Czy wiedziałaś, że białe wino barwi nasze zęby bardziej niż czerwone? Oto 5 produktów, na które musisz uważać, jeśli chcesz uzyskać białe zęby.
Jak uzyskać białe zęby? O tych 5 produktach zapomnij, by mieć białe zęby Pexels

1. Herbata (nawet zielona!)

Okazuje się, że największych przebarwień nie powoduje kawa, a właśnie herbata. Dla miłośników herbaty mam jeszcze gorszą wiadomość – nie tylko czarna ma zły wpływ na kolor naszego szkliwa.
Czerwona, zielona, a nawet biała czy herbatki ziołowe mogą wyraźnie zabarwić nasze zęby. Jak to możliwe? Kluczowy jest nie kolor napoju, ale pH produktu.

Herbata również zakwasza pH w jamie ustnej i powoduje powstawanie osadów na powierzchni zębów. Co ciekawe nie oznacza to, że niszczy nasze zęby. Zawiera fluor i katechiny, które chronią przed chorobotwórczymi bakteriami, ale nie chronią przed utratą koloru. Warto więc sięgać po zieloną herbatę, ale po niej wyszczotkować zęby.

2. Białe wino

Gdy delektujemy się czerwonym winem, możemy zauważyć, że nasze zęby mogą na chwilę zmienić kolor na ciemniejszy, wydaje nam się więc, że to czerwone wino jest wrogiem śnieżnobiałego koloru.


I faktycznie nie poleca się go dla osób dbających o kolor zębów, ale białe wino szkodzi im o wiele bardziej! Białe wino ma nawet wyższy poziom kwasowości niż czerwone. Mimo swojego jasnego koloru, również zawiera taniny oraz kwasy, które mogą sprawić, że szkliwo będzie bardziej podatne na powstawanie plam.

3. Czekolada i kakao

Czekolada i kakao należą do gęstych, ciemnych i barwiących napojów. Dodatkowo wysoka zawartość cukru może niszczyć szkliwo. Warto więc umyć po nich zęby lub pić je przez słomkę, by ograniczyć kontakt ze szkliwem.

4. Napoje izotoniczne

Napoje, oranżady, a także większość słodyczy zdecydowanie nie mają pozytywnego wpływu na kolor szkliwa zębów. Barwniki spożywcze są niezwykle agresywne dla naszych zębów, dlatego powinniśmy ograniczyć sztucznie barwione produkty, szczególnie napoje. W przeciwnym razie na naszych zębach mogą pojawić się plamy.

5. Lemoniada

Mogłoby się wydawać, że szklanka lemoniady jest dla naszych zębów nieporównywalnie lepsza od szklanki coli. I o ile faktycznie nie posiada tyle cukru czy substancji barwiących, to jest bogata w kwasy, które również mogą mieć wpływ na odcień naszych zębów.

Cytrusy, soki owocowe i napoje gazowane poprzez zawarte w nich kwasy mogą wpływać na rozmiękczenie szkliwa i jego większą podatność na uszkodzenia. Połączenie wody z cytryną, limonką i cukrem nie jest więc rozwiązaniem, za które nasze zęby będą nam wdzięczne.

Jak jeść i pić, żeby zęby pozostały białe?

Zrezygnowanie ze wszelkich produktów barwiących zęby jest praktycznie niemożliwe. Warto je ograniczyć albo poznać kilka trików na picie i jedzenie, dzięki którym zachowamy białe zęby.

1. Płucz usta – jeśli nie masz możliwości umycia zębów po spożyciu danego produktu, po prostu przepłucz je wodą.

2. Używaj słomki – w ten sposób znacznie zredukujemy kontakt zębów ze środkami barwiącymi i kwasami.

3. Jedz warzywa i owoce – które ograniczają powstawanie przebarwień. Należą do nich jabłka, marchew, seler naciowy, kalafior.
Źródło: Zdrowie.dziennik.pl , Poradnik Zdrowie.pl