Do jajecznicy masło, a do sałatki oliwa? Niekoniecznie! Podpowiadamy, jaki tłuszcz najlepiej wybrać

Redakcja MamaDu
Czy możemy w kuchni używać jednego tłuszczu do wszystkiego? Teoretycznie tak, ale odbiera to daniom właściwy posmak lub niepotrzebnie dodaje im kaloryczności. Sprawdź, jakie zastosowanie mają najpopularniejsze tłuszcze i czy dobra jajecznica wyjdzie nam tylko na maśle.
Jaki tłuszcz do smażenia, a jaki do sałatki? Jak wybrać tłuszcz do dań Pexels.com

Masło

Czy masło nadaje się do smażenia? Tak, ale wyłącznie do krótkiego smażenia w niskiej temperaturze. Nie będzie zaskoczeniem, że jest świetnym tłuszczem do usmażenia jajecznicy, jednak tą można zrobić nawet na mleku lub w czasie smażenia na maśle, dodać do niej śmietanki. Zapewni to puszystą konsystencję i kremowy smak.
Poza tym masła używamy do ciast i kremów, a także jako dodatek do dań poddanych już obróbce termicznej. Masło nie nadaje się do długiego smażenia w wysokiej temperaturze, przypala się, zupełnie psując smak potraw.

Oliwa extra virgin

Jedni twierdzą, że w żadnym wypadku nie powinniśmy używać oliwy do smażenia i spożywać ją do dań na zimno. Inni, że to idealny tłuszcz do smażenia.


Dobrej jakości oliwa extra virgin może być używana do smażenia, jednak wyłącznie krótkiego i w niskiej temperaturze. Może nadawać potrawom charakterystyczny posmak. Świetnie sprawdzi się do krótkiego podsmażania warzyw, natarcia ich przed pieczeniem. Oczywiście także do sałatek.

Olej z pestek winogron

Także jest świetnym dodatkiem do sałatek lub poddanych już obróbce termicznej dań. Smażony zachowuje swój delikatny posmak, dlatego najlepiej skomponuje się z delikatnymi warzywami.

Smalec

Każdy smalec ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego świetnie nadaje się do długiego smażenia w wysokiej temperaturze. Można na nim obsmażać mięso wieprzowe — polędwicę czy schab. Ale także różnego rodzaju pączki, świetnie sprawdzi się także jako olej do frytek.

Olej kokosowy

Podobnie jak smalec, olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że nie rozkłada się łatwo pod wpływem wysokiej temperatury. Na oleju kokosowym możemy smażyć nawet dania, które wymagają długiej obróbki termicznej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ciast i ciasteczek.

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy charakteryzuje się sporą zawartością kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i znikomą obecnością kwasów z rodziny omega-3.

Nie jest więc szczególnie zdrowy dla naszego organizmu. Nie jest dobrym olejem do smażenia (ostatecznie w niskiej temperaturze). Bardziej sprawdzi się jako dodatek do sałat czy makaronów. Lepiej zastąpić go jednak innym olejem.

Olej rzepakowy

W przeciwieństwie do oleju słonecznikowego, olej rzepakowy sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i do dań na zimno. To najbardziej uniwersalny z tłuszczów, który nadaje się do smażenia, gotowania, sałatek i ciast. Proporcja kwasów omega 3 i 6 w oleju rzepakowym jest szczególnie korzystna.

Możemy smażyć na nim zarówno mięsa, jak i warzywa. Poza tym będzie świetnym dodatkiem do ziemniaków, makaronów i sosów.

Jak w domu sprawdzić temperaturę oleju?

Jest na to prosty trik, do którego musimy użyć kawałka chleba. Do smażącego się oleju wrzucamy kawałek chleba (bez skórki, samego środka) i czekamy 15 sekund.

Chleb w kolorze rumianym oznacza, że temperatura tłuszczu ma około 180 stopni. Jeśli zarumieni się przed upływem 15 sekund, temperatura smażenia jest wyższa, jeśli trzeba czekać dłużej niż 15 sekund to znak, że temperatura jest za niska.