Ludzi można podzielić na 3 typy: tych, którzy lubią luźną jajecznicę, tych, którzy lubią jajecznicę mocno ściętą i tych, którzy jajecznicy nie lubią w ogóle. Są różne sposoby przyrządzania rozmąconych na patelni jajek. Jednak jest jedna rzecz, o której dziś podczas smażenia wielu Polaków zapomina. Przez ten jeden mankament jajecznica bywa bardzo sucha.
Wydaje się, że do przygotowania jajecznicy nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych. Choć jak wiadomo, jajecznica jajecznicy nie równa.
Jajecznica to jedno z tych dań, które każdy robi inaczej. Mimo że danie jest banalnie proste to jego smak, konsystencja i kolor w zależności od kucharza są różne. Czasami jajecznica jest tak przyrządzona, że nie da jej się zjeść, bo albo jest za luźna, albo za sucha.
Sposób na soczystą jajecznicę — co zrobić, by nie była sucha?
W pierwszym przypadku wystarczy ją dłużej potrzymać na patelni, by bardziej się ścięła. W drugim… powodem czerstwości jest brak jednego składnika.
Nie chodzi tu o boczek, szynkę, masełko, czy szczypior. Jak zrobić soczystą jajecznicę? Wystarczy dodać do niej śmietankę.
Warto również zwrócić uwagę na jakość jajek — najlepiej smakują te od kur z wolnego wybiegu. Niemniej, by jajecznica nie wyszła sucha jak wiór, a wilgotna i żółta warto podczas ubijania dodać do niej kilka łyżeczek śmietanki i smażyć na roztopionym maśle i na wolnym ogniu.