Jak mrozić i rozmrażać grzyby? Poznaj "nieprzekraczalny" czas przechowywania w zamrażalniku
Chcesz w zimowe dni cieszyć się aromatem i smakiem świeżych grzybów? Wyobraź sobie, że w ciemny zimny wieczór zajadasz się świeżymi borowikami na masełku z patelni... To możliwe. Zamiast suszyć grzyby znalezione teraz, jesienią, zamroź je.
Jak przygotować grzyby do mrożenia
Następnie trzeba je oczyścić – nie powinno się ich jednak myć, najlepiej tylko usunąć wszelkie zabrudzenia, np. przetrzeć delikatnie papierem lub za pomocą specjalnego pędzelka lub szczoteczki.
Jeśli są mocno brudne i konieczne jest opłukanie ich wodą, to później, przed mrożeniem trzeba je bardzo starannie wysuszyć.
Mrożenie świeżych grzybów surowych i gotowanych
Te małe (np. kurki, rydze) można mrozić w całości, większe (np. podgrzybki, prawdziwki, maślaki) lepiej pokroić, bo później, gdy chcesz z nich korzystać, nie będziesz musiała ich odmrażać. Od razu wrzucisz na patelnię lub do gotującej się wody.
Możesz też oczywiście mrozić grzyby zaraz po blanszowaniu (najpierw zanurzamy je we wrzącej, a następnie w zimnej wodzie) lub wstępnym obgotowaniu czy podduszeniu, dzięki temu w smaku nie będą miały wyczuwalnej goryczy, która występuje w przypadku niektórych gatunków grzybów.
W czym mrozić grzyby?
Grzyby przeznaczone do zamrożenia podziel na mniejsze porcje, a następnie przełóż do woreczków lub pojemników. Wpisz na nich datę mrożenia, to ważne zwłaszcza wtedy, gdy część grzybów mrozisz na surowo, a część podgotowujesz lub wstępnie podduszasz.
Te surowe możesz przechowywać w zamrażalniku ok. 6 miesięcy, te po wstępnej obróbce termicznej – nawet 1,5 roku. Należy tylko pamiętać, że grzybów nie wolno ponownie mrozić, gdy już raz je rozmrozimy, bo mogą być wtedy trujące.
Źródło: mojegotowanie.pl