Nie szyneczka, nie masełko. To brak tego składnika sprawia, że jajecznica jest sucha jak wiór
Ludzi można podzielić na 3 typy: tych, którzy lubią luźną jajecznicę, tych, którzy lubią jajecznicę mocno ściętą i tych, którzy jajecznicy nie lubią w ogóle. Są różne sposoby przyrządzania rozmąconych na patelni jajek. Jednak jest jedna rzecz, o której dziś podczas smażenia wielu Polaków zapomina. Przez ten jeden mankament jajecznica bywa bardzo sucha.
Jajecznica to jedno z tych dań, które każdy robi inaczej. Mimo że danie jest banalnie proste to jego smak, konsystencja i kolor w zależności od kucharza są różne. Czasami jajecznica jest tak przyrządzona, że nie da jej się zjeść, bo albo jest za luźna, albo za sucha.
Sposób na soczystą jajecznicę — co zrobić, by nie była sucha?
W pierwszym przypadku wystarczy ją dłużej potrzymać na patelni, by bardziej się ścięła. W drugim… powodem czerstwości jest brak jednego składnika.Nie chodzi tu o boczek, szynkę, masełko, czy szczypior. Jak zrobić soczystą jajecznicę? Wystarczy dodać do niej śmietankę.
Warto również zwrócić uwagę na jakość jajek — najlepiej smakują te od kur z wolnego wybiegu. Niemniej, by jajecznica nie wyszła sucha jak wiór, a wilgotna i żółta warto podczas ubijania dodać do niej kilka łyżeczek śmietanki i smażyć na roztopionym maśle i na wolnym ogniu.
Powodzenia!