Codziennie pij szklankę gorącej wody. Rób to o właściwej porze, a szybko odczujesz efekt

Agnieszka Miastowska
Dobrze nawodniony organizm to zdrowy organizm. Regularne picie wody ma zbawienny wpływ na nasz metabolizm, pracę jelit, a nawet cerę. Szczególne właściwości ma także gorąca woda i picie jej w konkretnych odstępach czasowych. Zalety picia gorącej wody są znane od wieków, przypomnijmy sobie, co wydarzy się w organizmie, gdy na stałe wprowadzimy do naszej diety kilka szklanek gorącej wody.
Dlaczego warto pić gorącą wodę? Jej właściwości zdrowotne cię zaskoczą unsplash.com

1. Ułatwia odchudzanie

Picie gorącej wody nie tylko przyspieszy nasz metabolizm, lecz także zapewni uczucie sytości na dłużej, chroniąc przed podjadaniem. Wystarczy szklankę gorącej wody wypić rano, najlepiej od razu po przebudzeniu. Możesz także napić się (zimnej wody) za każdym razem, gdy poczujesz ochotę na niezdrową przekąskę.

2. Wspomaga oczyszczanie ciała z toksyn

Gorąca woda skuteczniej niż ta zimna oczyszcza nasze nerki. Podnosi temperaturę naszego ciała, pobudza organizm do pocenia się, dzięki czemu szybciej oczyszcza się z toksyn i innych produktów przemiany materii.

3. Jest korzystna dla procesu trawienia

Gorąca woda ułatwia trawienie poprzez pobudzenie pracy żołądka i jelit. Jest naturalnym "lekarstwem" na zaparcie, nudności, uczucie ciężkości, które często pojawia się po posiłku.

4. Pomaga przy bólu gardła

Każdy lekarz powie nam, ze w czasie przeziębienia bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów. Gorąca woda pomoże także przy bólu gardła, zadziała wykrztuśnie, rozrzedzi flegmę. Sprawdzi się jako sposób na katar, ponieważ oczyści nos z zalegającej wydzieliny.

5. Oczyszcza cerę

Gorąca woda neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu napojowi skóra staje się napięta, nawilżona i elastyczna.

Jak pić gorącą wodę?

By jak najlepiej wpłynęła na nasz organizm należy spożywać ją na czczo, pół godziny przed śniadaniem, nie można pić jej przed samym posiłkiem albo bezpośrednio po nim. Optymalne będzie wypicie szklanki wody godzinę po posiłku. Aby wzbogacić smak wody i dodać do niej wartości odżywczych, możesz dodać do niej imbir, cytrynę lub miód.