Z arbuzem, ogórkiem, a może miętą? Zebraliśmy 5 najlepszych przepisów na lemoniadę

Magdalena Konczal
Sierpień zapowiada się bardzo upalnie, a więc dobrze jest już dzisiaj przygotować się do gorących dni. Oprócz pysznych lodów, zimnej wody w jeziorze czy chłodzących wiatraków, doskonałym pomysłem jest... lemoniada. Owoców sezonowych nie brakuje. Truskawki, maliny, jeżyny — to właśnie z nich możemy przyrządzić orzeźwiający napój. Oto 5 przepisów na proste i pyszne lemoniady.
Przepisy na orzeźwiające lemoniady z sezonowych owoców unsplash/ Kaizen Nguy

1. Lemoniada arbuzowa

Arbuzy są wprost idealne do przyrządzenia z nich lemoniady — soczyste, rozpływające się w ustach. Ich dodatkowym plusem jest efektowny wygląd, który w ciekawy sposób udekoruje napój. Jeśli czujecie się przekonani do zrobienia lemoniady arbuzowej, nie pozostaje nic innego jak tylko zabrać się za jej przyrządzanie. Składniki:
- arbuz (najlepiej, jeśli będzie ważył ok. 0,5 kg)
- 2 małe cytryny lub jedna duża
- kostki lodu
- liście mięty i melisy
- 1 mała limonka
- 1 l wody

Sposób przygotowania:
Pokrój arbuza na kawałki. Usuń skórkę i pestki. Pokrojony owoc zmiksuj. Następnie przekrój cytrynę na pół. Jedną część pokrój w plastry i odłóż na później. Drugą część wyciśnij do zmiksowanego arbuza.


Jeśli masz dwie małe cytryny jedną z nich pokrój w plastry i odłóż, a drugą wyciśnij. Do mieszanki arbuzowo-cytrynowej dodaj łyżkę cukru. Możesz także, zamiast cukru dodać cukier puder lub miód.

Całość zmiksuj ponownie. Na koniec przelej masę do dzbanka, dorzuć pokrojoną w plastry cytrynę i limonkę. Wrzuć kostki lodu i wlej wodę. Całość wymieszaj.

2. Lemoniada malinowa

Wiele osób uwielbia te owoce. Trzeba z nich korzystać, póki jest na to czas. Maliny nadają się do deserów, ale świetnie sprawdzą się także w formie orzeźwiającego napoju. W moim subiektywnym rankingu lemoniada malinowa zajmuje pierwsze miejsce. Sprawdźcie, czy wam też zasmakuje. Składniki:
- ok. 1,5 l wody
- ok. 300 g malin
- 1 średniej wielkości cytryna
- kilka listków mięty
- kostki lodu
- opcjonalnie kilka łyżek syropu malinowego

Sposób przygotowania:Zaczynamy od umycia cytryny i obrania jej skórki. Następnie wyciskamy sok z cytryny. Zarówno sok, jak i skórki przekładamy do dzbanka, do którego następnie dodajemy maliny i listki mięty. Całość zalewamy wodą i mieszamy.

Na koniec wrzucamy kostki lodu. Pamiętajmy o tym, by przechowywać lemoniadę w lodówce lub wypić ją od razu po przygotowaniu.

3. Lemoniada truskawkowa

Truskawki to hit każdego lata. Kiedy zaczynają się pojawiać, wiemy, że czas wakacji jest już bliski. Oprócz wielu pysznych potraw, które możemy zrobić z truskawek, zarówno na słodko, jak i wytrawnie, truskawki idealnie nadadzą się do przyrządzenia z nich lemoniady. Warto też zamrozić truskawki, by móc przyrządzać z nich dania także w trakcie zimy.

Składniki:
- ok. 2 l wody
- ok. 1 kg truskawek
- 3 małe cytryny
- 3 małe limonki
- kilka listków mięty
- kilka łyżek cukru

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, a następnie zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Warto zostawić kilka owoców, by udekorować dzbanek. Całość odstawiamy na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok, przelewamy wszystko przez gazę.

Następnie kroimy cytryny i limonki w plastry. Wrzucamy je do dzbanka. Dodajemy także listki mięty, a całość zalewamy wodą i przyrządzonym wcześniej truskawkowym sokiem. Na koniec wszystko mieszamy i wstawiamy lemoniadę do lodówki.

Przed podaniem wsypujemy lód i kilka pozostawionych świeżych truskawek.

4. Lemoniada rabarbarowa

Rabarbar to roślina, która zawiera wiele składników odżywczych. Oprócz witamin C, E czy A ma także spore ilości fosforu i potasu. Można z niego przyrządzić wiele ciekawych potraw. Lemoniada z rabarbaru nie tylko jest smaczna, ale — dzięki swojej lekko różowej barwie — wygląda naprawdę efektownie.

Składniki:
- ok. 500 g rabarbaru
- ok. 0,8 l wody
- 1 mała cytryna
- odrobina miodu
- kostki lodu
- świeża mięta

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od oczyszczenia rabarbaru. Pamiętajmy, żeby go nie obierać. Następnie przełóżmy go do garnka i dodajmy miód. Całość zalejmy wodą ok. 500 ml wody i gotujmy przez ok. 10 minut.

Po ugotowaniu przecedzamy wszystko przez sitko i przelewamy do dzbanka. Wyciskamy cytrynę. Dodajemy kostki lodu i listki mięty. W razie potrzeby dosładzamy miodem.

5. Lemoniada z ogórka

Oto kolejna lemoniada, której głównym składnikiem jest warzywo, a nie owoc. Zdziwicie się, jak ten oryginalny smak was zachwyci. Składniki:
- 1 l wody
- 2 średniej wielkości cytryny
- 1 mała limonka
- 2-3 łyżki cukru
- kostki lodu
- świeża bazylia

Sposób przygotowania:
Wrzucamy do dzbanka cukier, bazylię i wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Całość ugniatamy łyżką.

Obieramy ogórki i kroimy je na kawałki, a następnie wkładamy do sokownika. Jeśli go nie mamy, możemy także je zblendować, a następnie przecedzić przez sitko. Do dzbanka wsypujemy lód.

Wlewamy resztę soku z cytryny i wyciskamy sok z limonki. Na koniec dodajemy sok z ogórka i wodę. Całość dekorujemy listkami bazylii.

Na zdrowie!