Ta zwykła roślina skrywa wielką moc! Od dziś zaczniesz regularnie jeść rabarbar
Iza Orlicz
13 maja 2020, 15:47·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 13 maja 2020, 15:47
Dlaczego rabarbar warto włączyć do swojego jadłospisu? Choćby dlatego, że jest on bogatym źródłem witamin, minerałów, zawiera też kwas foliowy oraz błonnik. Można wykorzystać go jako główny składnik potrawy, np. do placków albo dodatek do drobiu lub ryb.
Reklama.
Prozdrowotne właściwości rabarbaru wynikają przede wszystkim z faktu, że zawiera on witaminy: C, A, E i K, z grupy B oraz minerały (wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, żelazo).
Spożywając więc nawet niewielkie jego ilości (np. w postaci dżemu rabarbarowego lub kompotu), dostarczasz organizmowi porcję witamin i minerałów. Warto pamiętać, że najzdrowszy jest rabarbar poddany obróbce termicznej – najlepiej piec go lub gotować ok. 20 min.
Daje uczucie sytości
Kto jeszcze nie powinien zapominać o rabarbarze? Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym oraz te, które chcą… schudnąć. Jest on bowiem źródłem błonnika pokarmowego, który długo daje uczucie sytości, pomimo że rabarbar sam w sobie nie jest kaloryczny (ok. 20 kcal w 100 g).
Przy okazji regularne jego spożywanie pobudza pracę jelit, poprawia też trawienie i zapobiega zaparciom. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, bo rabarbar jest też znany z właściwości przeczyszczających.
Wzmacnia organizm
Do swojego jadłospisu powinny również włączyć rabarbar młode dziewczyny zmagające się z cerą trądzikową, kobiety w trakcie menopauzy oraz mężczyźni z przerostem prostaty. Okazuje się bowiem, że rabarbar zawiera fitoestrogeny, dzięki czemu bierze udział w regulowaniu poziomu hormonów.
Po rabarbar powinniśmy też sięgać, gdy zbyt często łapiemy infekcje, a nasz organizm jest osłabiony. Zawarte w nim substancje wykazują działanie przeciwzapalne, a przy okazji wzmacniają odporność.
Jest też jedna zła wiadomość – rabarbar zawiera szkodliwy dla naszego organizmu kwas szczawiowy, dlatego nie powinny spożywać go osoby, które mają problemy z nerkami, cierpią na choroby reumatyczne lub osteoporozę.