Reklama.
Prozdrowotne właściwości rabarbaru wynikają przede wszystkim z faktu, że zawiera on witaminy: C, A, E i K, z grupy B oraz minerały (wapń, potas, fosfor, cynk, magnez, żelazo).
Spożywając więc nawet niewielkie jego ilości (np. w postaci dżemu rabarbarowego lub kompotu), dostarczasz organizmowi porcję witamin i minerałów. Warto pamiętać, że najzdrowszy jest rabarbar poddany obróbce termicznej – najlepiej piec go lub gotować ok. 20 min.
Kto jeszcze nie powinien zapominać o rabarbarze? Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym oraz te, które chcą… schudnąć. Jest on bowiem źródłem błonnika pokarmowego, który długo daje uczucie sytości, pomimo że rabarbar sam w sobie nie jest kaloryczny (ok. 20 kcal w 100 g).
Daje uczucie sytości
Kto jeszcze nie powinien zapominać o rabarbarze? Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym oraz te, które chcą… schudnąć. Jest on bowiem źródłem błonnika pokarmowego, który długo daje uczucie sytości, pomimo że rabarbar sam w sobie nie jest kaloryczny (ok. 20 kcal w 100 g).Przy okazji regularne jego spożywanie pobudza pracę jelit, poprawia też trawienie i zapobiega zaparciom. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, bo rabarbar jest też znany z właściwości przeczyszczających.
Wzmacnia organizm
Do swojego jadłospisu powinny również włączyć rabarbar młode dziewczyny zmagające się z cerą trądzikową, kobiety w trakcie menopauzy oraz mężczyźni z przerostem prostaty. Okazuje się bowiem, że rabarbar zawiera fitoestrogeny, dzięki czemu bierze udział w regulowaniu poziomu hormonów.Po rabarbar powinniśmy też sięgać, gdy zbyt często łapiemy infekcje, a nasz organizm jest osłabiony. Zawarte w nim substancje wykazują działanie przeciwzapalne, a przy okazji wzmacniają odporność.
Jest też jedna zła wiadomość – rabarbar zawiera szkodliwy dla naszego organizmu kwas szczawiowy, dlatego nie powinny spożywać go osoby, które mają problemy z nerkami, cierpią na choroby reumatyczne lub osteoporozę.
Może cię zainteresować także: Oto co się dzieje, gdy popijemy owoce wodą. "Medyczna prawda" babć pod lupą eksperta