Sezon truskawkowy w pełni, więc warto to wykorzystać. Jeśli wyposażyliście się w całą masę tych niezwykłych owoców, a skończyły wam się pomysły na posiłki – sprawdźcie nietuzinkowe przepisy, które można wykonać z truskawek. Zdziwicie się, kiedy uświadomicie sobie, jak wiele potraw można wykonać z tych małych owoców!
To przepis z bloga kulinarnego zakochanewzupach.pl. Na zupach Agata, Ania i Tomek znają się jak mało kto, warto więc im zaufać.
Składniki
- 0,5 kg truskawek
- 1 l wody
- 2 łyżki kisielu truskawkowego (bez cukru)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- sok z połówki cytryny
- 10 dag makaronu
- listki mięty do dekoracji
- cukier trzcinowy wg uznania (u mnie 2 łyżki)
- opcjonalnie: 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania
1. Zaczynamy od umycia truskawek i usunięcia szypułek. Następnie przekładamy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę.
2. Truskawki zalewamy wodą, zagotowujemy je (gotujemy ok. 5 minut).
3. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki kisielu. Następnie całość dolewamy do garnka z zupą, mieszamy i gotujemy przez chwilę. Na koniec odstawiamy do przestygnięcia.
4. Po ostygnięciu zupy, zabielamy ją śmietanką. Musimy więc odlać chochlę do większego naczynia, po czym dolać śmietankę, intensywnie mieszając. Garnek odstawiamy na godzinę do lodówki.
5. Zupę można podawać z ugotowanym wcześniej makaronem i listkami mięty.
Pizza z truskawkami
Jest to przepis autorstwa Tomka z bloga zajadam.pl. Pizza z truskawkami dla niektórych może wydawać się pomysłem absurdalnym, to prawie tak jak jedzenie pizzy z czekoladą albo sera z dżemem. Nic bardziej mylnego! Kiedy posmakujecie raz truskawkowej pizzy, będziecie chcieli ją jeść codziennie!
Składniki
Na ciasto:
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie szczypty soli
Dodatki:
- 12-15 sztuk dojrzałych truskawek
- 75 g sera mascarpone
- 50 g sera mozzarella
- 3 łyżki śmietanki 30%
- świeże zioła – np. mięta lub melisa
- zielone kiełki lub rukola
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy oliwę i sól. Do ciepłej wody wsypujemy drożdże. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po upłynięciu czasu wlewamy wszystko do miski z mąką.
2. Ciasto wyrabiamy przy użyciu łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, zaczynamy wyrabiać dłońmi, aż do uzyskania sprężystej kuli. Przepis na wykonanie ciasta, możesz także obejrzeć na filmiku:
3. Kiedy wyrobimy już ciasto, wstawiamy je do piekarnika na 30 minut. Następnie myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i kroimy na cienkie plasterki.
4. Mascarpone mieszamy ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na okrągłym kawałku ciasta. Na wierzchu kładziemy plasterki truskawek, listki mięty lub melisy i małe kawałki mozzarelli.
5. Tak przygotowaną pizzę, piecz w temperaturze 250 stopni przez 7-9 minut. Sprawdź, czy ciasto rumieni się od spodu. Jeśli tak – możesz je wyjąć. Najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie pizzy na najniższym poziomie, bez termoobiegu.
6. Do upieczonej pizzy można dodać dodatki: kiełki lub rukolę. Warto także skropić ją oliwą.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl. To kolejny wytrawny przepis z truskawkami, ale równie pyszny, jak te na słodko. Sprawdźcie sami!
Składniki
- 100 g migdałów
- sos sałatkowy włoski Knorr
- 350 g liści szpinaku
- 400 g truskawek
- 1 sztuka kopru włoskiego
- sok z połowy cytryny
- sok z pomarańczy
Sposób przygotowania
1. Zacznij od uprażenie migdałów na patelni. Powinny nabrać złotego koloru.
2. Truskawki pokrój w kostkę. Do salaterki wrzuć liście szpinaku, pokrojone truskawki i migdały.
3. Pokrój w plastry bulwę kopru włoskiego. Przygotuj sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu. Koper włoski zamarynuj w sosie.
4. Przygotuj sos sałatkowy. Zacznij od wymieszania soku z cytryny i pomarańczy. Następnie dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
5. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli jesz mięso - możesz dodać bekon.
Kokosowy ryż z musem truskawkowym
Przepis pochodzi z bloga anyzkowo.blogspot.com. To bardzo szybka do przygotowania potrawa. Możesz zjeść ją na śniadanie, ale także na obiad.
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- odrobina miodu
Składniki na mus
- 150 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
1. Do rondla wlej mleko i wodę. Wrzuć ryż i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Często mieszaj. Możesz dosłodzić do smaku miodem.
2. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Wrzuć je do miseczki. Następnie dodaj jogurt i cukier puder. Całość zmiksuj blenderem.
3. Do miski wlej mus truskawkowy, a na środku ułóż ugotowany ryż.
Smoothie bowl z truskawkami i bananem
Autorką przepisu jest Julianna ze strony akademiasmaku.pl. Taka owocowa miseczka może być dla każdego z nas naprawdę pożywnym i wartościowym drugim śniadaniem.
Składniki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 5 sztuk truskawek
- 1 banan