Nie ma sobie równych i zajmuje tylko 10 minut. Prosty przepis na domowy jogurt probiotyczny

Sandra Skorupa
Jogurty mają wiele wartościowych dla zdrowia właściwości. Niemniej te kupowane w sklepie, mimo że leżą na półce ze zdrową żywnością, niestety daleko im do ideału. Ich składy czasami budzą wątpliwości, chociażby ze względu na mleko w proszku, cukier czy zagęszczacze. Jednak najważniejsze w tym wszystkim są kultury żywych bakterii, których czasami w jogurtach nie ma w ogóle. Dlatego najlepszym i najbardziej sprawdzonym wyborem, będzie produkt samodzielnie przyrządzony. Jak zrobić jogurt domowy?
Przepis na domowy jogurt - jak zrobić? unsplash.com

Przepis na domowy jogurt naturalny — jak zrobić?

Probiotyczny domowy jogurt może nie należy do najczęściej przygotowywanego w kuchni prowiantu, jednak warto to zmienić. Regularne przyrządzanie jogurtu w domu z pewnością odczaruje jakość naszej kuchni i sprawi, że posiłki z nim spożywane będą bardziej wartościowe i zdrowsze, bo obfitujące żywe kultury bakterii.

Składniki na przepis domowego jogurtu:

— 1l mleka pasteryzowanego
— 1 fiolka bakterii
— termometr (do mierzenia temperatury mleka).

Przygotowanie domowego jogurtu:

Mleko należy doprowadzić do temperatury ok. 85 stopni C. Następnie ostudzić do ok. 40-45 stopni C i dodać kultury bakterii. Całą masę należy wymieszać, aż do rozpuszczenia proszku.


Teraz jogurt można przelać do słoika, owinąć ręcznikiem lub kocem i odstawić w ciepłe miejsce, lub na kaloryfer, grzejnik. Po 8 godzinach można włożyć słoik na godzinę do lodówki i cieszyć się gęstym i smacznym domowym jogurtem z dużą ilością żywych kultur bakterii.