Domowy synbiotyk to najlepsze, co możesz dać swoim jelitom.
Domowy synbiotyk to najlepsze, co możesz dać swoim jelitom. Prawo autorskie: rawlik / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.
Probiotyki, czyli armia "dobrych bakterii"
Ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest niezaprzeczalny. To one budują naszą odporność, chronią nas przed nowotworami, wspomagają trawienie i powodują, że do naszych komórek trafia więcej witamin i minerałów z tego, co zjadamy. Ba! Probiotyki produkują witaminy, między innymi z grupy B oraz kwas foliowy. Jednak ponieważ to żywe mikroorganizmy, muszą się czymś żywić.
Ich pokarm to prebiotyki - substancje, które pozwalają dobrym bakteriom rosnąć w siłę i się rozmnażać. Z najpopularniejszych prebiotyków wymienić można inulinę obecną w owocach i warzywach, m. in. w czosnku, cebuli, szparagach czy cykorii, oraz fruktooligosacharydy, którą znajdziemy w pomidorach, bananach i miodzie.
Przyjmowanie probiotyków w ramach wzmocnienia mikroflory organizmu to bardzo dobry pomysł. Jednak pozytywny efekt przyjdzie szybciej i ze zdwojoną siłą, jeśli zafundujemy dobrym bakteriom od razu dużą porcję pożywienia. Połączenie probiotyku z prebiotykiem to synbiotyk. Z badań wynika, że ich regularne przyjmowanie zwiększa ilość immunoglobulin A w jelitach, co wpływa bezpośrednio na odporność organizmu, skuteczność w walce z nowotworami, oraz poziom cholesterolu we krwi. Synbiotyk to „samodzielny” suplement diety, który możemy przygotować we własnej kuchni.
Synbiotyki z naszej kuchni
Najsmaczniejszymi połączeniami produktów, które tworzą synbiotyki to naturalny jogurt lub kefir z miodem - jako deser - oraz jogurt z czosnkiem - na przykład jako sos do potraw. Z kolei ziemniaki i zsiadłe mleko to niemal pełny synbiotyczny posiłek. Sprawdza się również połączenie roślin strączkowych z kiszonkami oraz sera feta z cebulą. Niezmiennie dobrym pomysłem są też płatki owsiane - tworzą synbiotyk w połączeniu z jogurtem.
Jak łatwo wywnioskować, generalna zasada jest taka, by spożywanym bakteriom dostarczyć pożywienia. Można zatem przyjmować probiotyki w naturalnej postaci (np. w formie napojów probiotycznych) i jednocześnie dbać, by nasza dieta bogata była w produkty będące naturalnymi prebiotykami.
NAPOJE PROBIOTYCZNE
Zakwas z buraka
To napój o właściwościach podobnych do kiszonej kapusty. Zawiera mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, cenne kwasy: foliowy i mlekowy, a także żelazo, wapń, magnez i potas.
Składniki:
• 5 kg obranych buraków
• 5 litrów wody
• 1 główka czosnku
• skórka z 1 kromki ciemnego chleba na zakwasie
• 1 cebula
• 3 czubate łyżki soli kamiennej
• mielony, czarny pieprz
• 5 listków laurowych
• garść ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Buraki i cebulę pokroić na cienkie plastry, główkę czosnku przeciąć w poprzek. Wszystko ułożyć na dnie kamionkowego naczynia, dodać przyprawy i skórkę chleba, zalać wodą. Całość wymieszać i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Następnie przelać płyn do słoików i przechowywać w lodówce. Uwaga! Buraki należy docisnąć do dna - najlepiej obciążonym talerzem.W innym przypadku spleśnieją, a zakwas nie będzie nadawał się do spożycia.
Rejuvelac
Ta obco brzmiąca nazwa to fermentowany napój z kiełkujących nasion pszenicy, żyta, jęczmienia, prosa, gryki, quinoa lub innych ziaren. Jest bogaty w enzymy, białka, proteiny, węglowodany, kwas mlekowy oraz amylazy, a także witaminy grupy B i witaminę K. To prawdziwa bomba dla odporności.
Składniki:
• 1 szklanka suchych nasion gryki niepalonej
• 1,5 litra wody
• woda do płukania
Przygotowanie:
Opłukane nasiona wsypać do słoika i zalać wodą. Przykryć gazą i odstawić. Po upływie około dziesięciu godzin wylać na sitko i płukać przez dwie minuty. Nasiona włożyć do słoika, ponownie przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu na 36 godzin. Co około 8 godzin należy opłukiwać ziarna zimną wodą. Dzięki temu ziarenka wykiełkują. Jeśli tak się stanie, należy ponownie je opłukać, przełożyć do 2-litrowego słoika i zalać wodą. Po dwóch dniach w ciepłym miejscu pod gazą wodą stanie się mętna, a w słoiku pojawią się bąbelki. Wówczas wystarczy przelać płyn do butelek. Rejuvelac należy przechowywać w lodówce.
Naturalne prebiotyki
cebula, czosnek, cykoria, karczochy, soczewica, kiełki pszenicy, banany
Na zdrowie!